Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Eerste geval 'drugsmest' in Limburg: 'Dader vinden is ontzettend moeilijk'

Boer Willemsen uit Vlodrop lijkt de eerste Limburgse boer die te maken heeft met drugsresten in zijn mest. Op andere plaatsen in het land gebeurde het al vaker. Bijvoorbeeld in Noord-Brabant, daar zijn afgelopen jaar op drie locaties gevallen van mest met sporen van drugs aan het licht gekomen.

"Dit voorjaar werd er op drie plekken in Baarle-Nassau drugsafval gevonden in mest", vertelt misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems van Omroep Brabant. Hij verdiept zich in dergelijke zaken in Noord-Brabant.

Bodemonderzoek

"In Baarle-Nassau moeten de boeren een bodemonderzoek laten uitvoeren. De gemeente vereist dat, maar boeren moeten dat zelf bekostigen. Als uit dat onderzoek blijkt dat er drugsafval in de bodem zit, moeten ze verplicht saneren. Het schoonmaken van een bodem kost ontzettend veel geld en leidt bij de meeste boeren tot een faillissement."

Uien

"Als er gewassen of groenten geteeld worden op een vervuilde bodem, wordt het allemaal nog complexer. Op een locatie in Noord-Brabant staan nu uien. Die grond wordt nu gemonitord. Als blijkt dat er verkeerde stoffen in de uien zitten, moeten ze vernietigd worden", zegt de misdaadverslaggever. In Vlodrop is nog niet bekend of de 'drugsmest' uit de silo ook is uitgereden over de velden. Verdere onderzoeken moeten uitwijzen hoe ernstig de situatie is.

Gevaren op lange termijn

Volgens de verslaggever zijn er geen rechtstreekse risico's voor omwonenden. "Ik denk wel dat je je zorgen moet maken om de chemicaliën die in de bodem terechtkomen. Dat kan niet gezond zijn voor de planten. Maar de chemicaliën zakken ook langzaam dieper de bodem in, waardoor ze in het grondwater kunnen belanden. Op lange termijn kan dat gevaren opleveren."

Vergistingsproces

Directeur van Nederlands Centrum Mestverwaarding Jan Roefs vindt dat dergelijke situaties met een korreltje zout genomen moeten worden. Hij verwijst daarvoor naar een voorbeeld uit Noord-Nederland. Daar zou bij maar liefst 23 bedrijven ongeveer dezelfde hoeveelheid drugsafval zijn gevonden, maar dat bleek uiteindelijk onterecht. "Er werden zeer lage hoeveelheden amfetamine, oftewel speed, gevonden in de mest", zegt de mestspecialist. "Die kleine hoeveelheden ontstaan door een vergistingsproces in de mest. Een honderdtal bacteriën produceert de amfetamine in dat proces van een organische stof naar een biogas."

"Die bedrijven in Noord-Holland werden na enkele weken vrijgegeven, maar hebben enorme schade geleden. Er zijn er zelfs een paar failliet gegaan."

Moeilijk te bewijzen

Joachems gelooft niet dat er in zijn provincie sprake is van een vergissing. "Het is wel moeilijk om er strafrechtelijk iets mee te doen", zegt hij. "Je kan moeilijk achterhalen wie het drugsafval met de mest heeft vermengd. In de meeste gevallen zijn mesthopen toegankelijk voor iedereen en de boer is niet noodzakelijk de dader."

Ook boer Willemsen in Vlodrop zegt niet te weten waar de drugssporen vandaan komen. Hij krijgt zijn mest aangeleverd van derden en zegt graag mee te werken aan het onderzoek. "Ik was mijn handen in onschuld."

Deel artikel: