Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Ook leerlingenvervoer in Woerden in de problemen: kwetsbare kinderen moeten met touringcar naar school

Een nieuw hoofdstuk in de problemen over het leerlingenvervoer in onze provincie. Door een fout in de aanbesteding met de vervoerder worden kinderen niet meer thuis opgehaald met een busje, maar moeten ze met z'n allen 's ochtends vroeg wachten bij de bushalte. Ze worden dan met een touringcar naar school in Utrecht gebracht.

"Voorheen ging ze met een negen-persoons busje. Maar sinds het begin van het schooljaar kan dat niet meer", zegt Arco de Jong over zijn dochter. Elke dag om 07.30 uur staat hij bij de bushalte te wachten. Soms wel een half uur. "Er is blijkbaar iets misgegaan met de aanbesteding tussen de gemeente en de vervoerder." Overigens is Pouw Vervoer, die met de touringcars rijden, niet de vaste vervoerder. Zij zijn ingehuurd als tijdelijke oplossing.

Het lijkt misschien niet zo'n grote aanpassing, je kind even naar de bushalte brengen een kilometer verderop. Maar Ayla is niet het enige kind van Arco. En zoals in elk gezin is het 's ochtends spitsuur. De andere twee kinderen kunnen zelf naar school, maar moeten natuurlijk ontbijten en ouders moeten naar het werk. "Dus dat heeft wel degelijk impact."

Het gezin heeft natuurlijk al extra zorg voor Ayla. Ze heeft een zeldzame genmutatie waardoor het 14-jarige meisje het gedrag vertoont van een kindje van drie jaar oud. Daarbij heeft ze gedragsproblematiek en autisme. Ze heeft dus al veel extra zorg nodig. "Je hoopt dat instanties dan meeleven en meedenken. Maar dit helpt niet."

Arco wil niet als een verongelijkte vader overkomen. Hij is allang blij dat dit soort dingen in Nederland geregeld worden. "In heel veel landen is dat niet zo." Maar toch wil hij zijn verhaal doen, want er zitten flink wat nadelen aan. "De busreis is langer." En vanaf volgende week nóg langer omdat de bus dan ook langs Kamerik en Harmelen gaat.

"En de communicatie vanuit de gemeente en vanuit de vervoerder is erg slecht. Wij wisten helemaal niet dat er problemen waren met de aanbesteding." Een week voordat de scholen weer begonnen, kreeg Arco een brief met de 'oplossing' van de touringcar. Maar hij had geen idee dat dit probleem überhaupt bestond.

Ook kwamen de ouders er per toeval achter dat de bus vanaf volgende week een langere route gaat rijden, omdat de buschauffeur per ongeluk eerder deze week de nieuwe route al reed. Die had blijkbaar de verkeerde datum doorgekregen, zegt Arco.

In de bus zelf gaat het gelukkig redelijk goed met Ayla, zegt Arco. "Zij heeft een indicatie dat ze alleen naast de chauffeur mag zitten omdat ze zo prikkelgevoelig is. Daarom heeft ze ook vaak een koptelefoon op. In de brief die wij kregen, stond dat ze geen rekening konden houden met haar indicatie. Dat is best wel cru. Maar gelukkig gaat het redelijk goed in de bus."

De problemen moeten 1 januari opgelost zijn, maar Arco heeft er weinig vertrouwen in. "Ik ben bang dat dit nog het hele schooljaar gaat duren."

Vanavond is er een bijeenkomst over de problemen. De gemeente Woerden laat weten dat ze voor de bijeenkomst niet willen reageren op vragen.

Deel artikel: