Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

COA: noodsituatie Ter Apel, kans dat mensen vannacht buiten moeten slapen

In het aanmeldcentrum in Ter Apel is sprake van een noodsituatie, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De kans bestaat dat vannacht weer mensen buiten moeten slapen. "Het wordt heel krap, we bekijken de situatie per uur", aldus een woordvoerder.

Als mensen buiten moeten slapen, zou dat voor het eerst zijn sinds de zomer van 2022. Volgens de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, laat minister Faber mensen bewust in de kou staan, schrijft de NOS.

Alleengaande mannen worden bij het azc voorlopig tegengehouden. Het COA heeft besloten om maandagavond eerst vrouwen, kinderen en kwetsbare personen toe te laten.

Vanwege de drukte staan er sinds december al noodlokalen op het terrein. Afgelopen weekend hebben daar mensen in geslapen. "Nu komt er een moment dat we moeten vaststellen dat we gewoon vol zitten", zegt de woordvoerder. "Anders kunnen we de veiligheid niet langer garanderen."

Met de noodlokalen negeerde het COA een verbod van de gemeente Westerwolde. Die vindt de zogeheten portakabins niet geschikt als overnachtingsruimte in verband met de brandveiligheid. "Het was dit of mensen buiten de poort in het gras laten slapen", aldus de woordvoerder van het COA.

'Minister loopt weg voor verantwoordelijkheid'

Burgemeester Velema van Westerwolde heeft geen goed woord over voor de situatie. "De minister loopt weg voor haar verantwoordelijkheid. Zij is verantwoordelijk voor mensen die voor asiel naar Nederland komen. Ze heeft tijd genoeg gehad en voldoende mogelijkheid om mensen op een fatsoenlijke manier onder te brengen. Dit doet ze bewust niet."

Volgens Velema zaten bij controles afgelopen vrijdagavond 26 mensen in de noodlokalen. Zestien van hen sliepen op een matras, de overige tien hadden geen matras en deken.

'Schoffering'

De afgelopen twee dagen werd het COA door de gemeente gevraagd de portakabins weg te halen, zonder resultaat. Daarom legt de gemeente nu een last onder dwangsom neer bij het COA. Dat is een instrument van de overheid om ervoor te zorgen dat een overtreder een overtreding beëindigt, voorkomt of zorgt dat er in de toekomst geen overtreding meer plaatsvindt. Als de overtreder een gebod (de 'last') niet of niet op tijd uitvoert dan moet een boete worden betaald.

Het hele traject noemt Velema "een schoffering van het lokaal gezag".

Het ministerie van Asiel en Migratie laat weten dat de extreme drukte komt door een hogere instroom, in combinatie met een groot aantal statushouders dat niet kan doorstromen naar opvang in andere gemeenten. "Het wordt steeds lastiger om zelfs de kleinste tegenvallers op te vangen", erkent een woordvoerder van minister Faber.

Volgens het ministerie is er zicht op een groot aantal nieuwe opvangplekken, maar is de oplevering daarvan vertraagd "vanwege veiligheidstechnische redenen". Het is niet duidelijk om hoeveel opvangplekken het gaat.

Deel artikel: