Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Rechtbank weigert moordverdachte vrij te laten: ‘We zijn gekke Henkie niet’

Khalid A. zit al anderhalf jaar vast voor de moord op zijn vrouw. Hij bracht haar op 24 februari 2023 met maar liefst 42 messteken om het leven. De inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet geweest en de verdachte wil in afwachting daarvan naar huis. De rechter wijst het verzoek zonder twijfel af.

Het is een schokkend beeld in de Hooglandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam, op die 24e februari. Een van de kinderen van het gezin kan de woning niet in, binnen wordt haar moeder in een grote plas bloed aangetroffen. Reanimatie mag niet meer baten.

De echtgenoot van het slachtoffer wordt direct aangehouden. Tijdens een eerste zitting in de rechtbank vertelt de man dat het zelfverdediging was en dat er een worsteling met zijn vrouw aan vooraf was gegaan. De rechtbank gaat daar niet in mee en dat blijft zo bij alle volgende zittingen.

'Kansloos verzoek'

Deze donderdag 12 september 2024 probeert advocaat Rónell Paniagua toch zijn cliënt voorlopig naar huis te krijgen. “De detentie wordt alsmaar zwaarder voor hem. Onlangs is zijn tante overleden en hij mist het contact met zijn kinderen. Het verzoek is om de voorlopige hechtenis te schorsen.” Khalid A. beaamt dat: “Ik heb stress.”

De rechter zegt erover na te denken. “We zijn binnen vijf minuten terug”. In de meeste gevallen volstaat de rechtbank vervolgens met een korte toelichting op de beslissing, maar nu verloopt het anders. De rechtbankvoorzitter, Jacco Janssen, is ook wat anders, onorthodoxer dan de meeste van zijn collega’s en gaat er eens goed voor zitten.

“In Rotterdam willen we beslissingen over de voorlopige hechtenis wat uitgebreider toelichten. Welnu, er ligt echt een stevige verdenking tegen u, voor de moord of doodslag op uw vrouw. Het gaat om heel veel messteken. We kunnen nog steeds spreken van een geschokte rechtsorde. Kijk maar: ondanks dat het om de zoveelste pro forma-zitting gaat, is er nog steeds pers in de zaal.”

En dan vervolgt hij in klare taal: “Kijk, ik snap best dat u het zwaar heeft en behoefte aan ‘family-life’, maar dat weegt totaal niet op tegen deze ernstige feiten. Eigenlijk is dit gewoon een kansloos verzoek. En ik zeg dat hier zo openlijk en onomwonden om duidelijk te maken: de rechtbank is gekke Henkie niet.”

Inhoudelijke behandeling

Kortom: Khalid A. mag weer mee met de parketpolitie en blijft voorlopig in de cel. Advocaat Paniagua is na afloop blij met de uitleg van de rechtbank. “Dan weet mijn cliënt ook waar hij aan toe is.”

Lang hoeft de Rotterdammer niet te wachten want de inhoudelijke behandeling staat gepland voor 14 november. Dan wordt ook duidelijk wat het onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft opgeleverd en of bij Khalid A. sprake is van een geestelijke stoornis.

Deel artikel: