Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Speaker Henk Borgmeijer (79) hangt na 44 jaar zijn microfoon aan de wilgen

Wie de afgelopen 44 jaar wel eens mee heeft gedaan aan een hardloopwedstrijd in Overijssel zal zijn kenmerkende stemgeluid waarschijnlijk direct herkennen. Maar nu is het klaar. Henk Borgmeijer (79) heeft zijn laatste wedstrijd als speaker erop zitten. In zijn woonplaats Dalfsen nam hij zaterdagmiddag afscheid.

"Ik merk dat ik niet meer zo scherp, niet meer zo alert ben", zegt Borgmeijer. En dus is het mooi geweest. Een lange carrière als speaker - die begon in 1980 - komt daarmee ten einde. Een mooiere plaats om afscheid te nemen had hij zich niet kunnen voorstellen. Op het Kerkplein in zijn woonplaats Dalfsen begeleidt hij de lopers één voor één over de finish, de laatste loper met net zoveel passie als de winnaar.

Henk merkt dat hij eraan toe is. Het voorbereiden op wedstrijden valt hem steeds zwaarder. Want een wedstrijd speaken begint voor Henk al ruim van tevoren. Het liefst weet hij elk detail over iedere deelnemer. Als mevrouw Jansen uit Heino een nieuw hondje heeft, dan roept Henk dat door de microfoon als ze over de finish komt. En loopt meneer De Vries op nieuwe hardloopschoenen? Dan vertelt Henk dit zonder meer aan de toeschouwers.

Hoogtijdagen

In zijn hoogtijdagen deed hij wel 80 wedstrijden per jaar. "In de jaren '80 maakte ik de opkomst van hardlopen mee. Iedereen ging het ineens doen. Renners als Marti ten Cate en Gerard Nijboer stonden op. Ik mocht Nederlands Kampioenschappen doen. Én heel speciaal. Fannie Blankers-Koen, die op 4 augustus 1993, exact 45 jaar na haar vierde gouden medaille op de Olympische spelen in Londen, verscheen in Dalfsen om het startschot te doen voor de halve marathon. "Ze kreeg toen een bos Anjelieren van het zusje van Erben Wennemars, precies zoals ze die in London in 1948 ook had gehad van een jongen uit het publiek".

'Genieten van andere dingen'

"Natuurlijk ga ik het missen", blikt Henk vooruit. Maar bang voor een zwart gat? Dat is hij zeker niet. De laatste jaren bouwde hij zijn aantal wedstrijden al af. "En nu geniet ik ook wel weer van andere dingen. Elke dag speel ik een uur saxofoon, ik ben lid geworden bij de tafeltennisvereniging en dagelijks zit ik op de hometrainer."

Speaker Henk hangt zijn microfoon aan de wilgen

Ook bij hardloopwedstrijden is de kans groot dat lopers Henk blijven tegenkomen. "Bij een aantal loopjes heb ik me aangemeld als vrijwilliger. Om langs het parcours bekertjes water aan te reiken, of startnummers uit te delen. Daar zit niet zoveel voorbereiding in, haha."

Deel artikel: