Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Landelijke primeur in Zeeland: Stedin en Eneco vragen zonnepanelen uit te zetten

Netbeheerder Stedin en energiemaatschappij Eneco vragen huishoudens op Tholen, Sint-Philipsland en Schouwen-Duiveland om hun zonnepanelen op zonnige dagen af te schakelen. Het gaat om een proef. Het is voor het eerst in Nederland dat aan huishoudens wordt gevraagd om hun zonnepanelen uit te zetten. Het verzoek toont aan dat de problemen op het elektriciteitsnet ernstig zijn en er behoefte is aan nieuwe oplossingen.

Stedin vraagt huishoudens om zonnepanelen af te schakelen

Stedin wil met deze maatregel storingen en spanningsproblemen op het overbelaste net voorkomen. Op zomerse dagen met veel zon raakt het stroomnet op de eilanden overbelast door een te groot aanbod aan zonne-energie dat op het krappe stroomnet wordt teruggeleverd.

Eén dag van tevoren mail met tijdstip afschakelen

Huishoudens op Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland die klant zijn bij Eneco en een slimme meter hebben, zijn gevraagd om vrijwillig mee te doen. Aan de deelnemers wordt gevraagd om in de komende zes weken zo'n tien keer de zonnepanelen uit te zetten. Eén dag van tevoren ontvangen zij een e-mail met daarin de tijd van het eerstvolgende afschakelmoment. Voor elk afschakelmoment ontvangen zij een vergoeding. Dit is het leveringstarief (minimaal € 0,40/kWh) aangevuld met een bonus .

Stedin vraagt al langer aan bedrijven op Tholen en Schouwen-Duiveland om hun zonnepanelen uit te zetten. Nu dus ook aan huishoudens. Daar is er nog veel zogeheten 'flexibiliteit' te halen. Huishoudens wekken ongeveer 50% procent van de teruggeleverde stroom op. De rest komt voornamelijk van grote zonneparken.

Maatregel wordt in 2025 verder ingevoerd en uitgebreid

De problemen op het stroomnet op Tholen en Schouwen zijn acuut geworden sinds 2020. Netcongestiemanagement - het herverdelen door bedrijven van vraag en aanbod van stroom - heeft sindsdien te weinig ruimte op het krappe net opgeleverd. Sinds januari 2024 worden daarom ook al vier windmolen- en zonneparken op Schouwen en Tholen verplicht om op piekmomenten van het net af te schakelen.

Na deze proef wil de netbeheerder in 2025 het afschakelen van zonnepanelen door particulieren verder uitbreiden.

Klanten met een slimme meter wordt gevraagd mee te doen met het pilotproject

Deel artikel: