Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Artsen gaan ongelukken fatbikes registreren 'om ernst in kaart te brengen'

Artsen van verschillende verenigingen luiden wederom de noodklok om het groeiend aantal ongelukken met fatbikes. Kloppende, officiële cijfers van het aantal ongevallen met elektrische fietsen ontbreken. Daarom gaan artsen nu zelf registreren hoeveel gewonden er binnenkomen.

"We zien steeds meer ongevallen gebeuren, vaak met ernstig letsel als gevolg."

Zo hard als brommer

Fatbikes groeien de afgelopen tijd sterk in populariteit, vooral onder jongeren. De elektrische fietsen met dikke banden kunnen worden opgevoerd, zodat ze bijna net zo hard gaan als een brommer. De bestuurders hoeven geen helm te dragen en als er dan een ongeluk gebeurt, zijn de gevolgen vaak ernstig. Zo blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL dat het in meer dan de helft van de slachtoffers van ongelukken met fatbikes gaat om kinderen tussen de 10 en 14 jaar en dat een kwart met hersenletsel op de spoedeisende hulp belandt.

Elke week slachtoffer

Ook in het Maastricht UMC+ zien artsen steeds meer slachtoffers van ongelukken met fatbikes binnenkomen. Marcel Aries, neuroloog-intensivist bij het ziekenhuis en lid van Artsen voor Veilig Fietsen, zegt elke week wel een slachtoffer te zien dat ernstig gewond is geraakt na een val met een fiets, e-bike of fatbike. "Meestal zijn dat fracturen of bloedingen die we kunnen oplossen. Maar in de helft van de gevallen betreft het een hersenletsel, wat vaak blijvend of zelfs dodelijk kan zijn."

Snapshotstudie

Daarom slaan de Vereniging voor Traumachirurgen, Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen en Artsen voor Veilig Fietsen en VeiligheidNL de handen ineens om de ongelukken te registreren. Dat doen ze aan de hand van een zogenaamde snapshotstudie. Dat houdt in dat er over een korte meetperiode om inzicht te krijgen in aantal ongelukken met elektrische fietsen. "Met die cijfers gaan we richting de politiek om te zeggen: nu drastische maatregelen", aldus Aries.

Petitie

Artsen maken zich al langere tijd zorgen om het groeiend aantal slachtoffers na een ongelukken met een fatbikes. Eerder al riepen zo'n vijftig gemeenten in Nederland en organisaties de Tweede Kamer via een petitie op om maatregelen te nemen tegen opgevoerde fatbikes, omdat het op steeds meer plekken zou leiden tot onveilige situaties in het verkeer. Ondertekenaars riepen op om een verbod te voeren op de verkoop van opgevoerde fatbikes en een minimumleeftijd in te stellen.

Politiek

Aries vindt dan ook dat de bal sowieso ook bij de politiek ligt. “Wij als artsen kunnen wel beter gaan registreren, maar de vraag is wat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de commissie verkeersveiligheid van de Tweede Kamer ermee gaat doen . Wanneer komen er drastische maatregelen in combinatie met een duidelijke publiekscampagne waaruit blijkt dat de politiek de slachtoffers serieus neemt?”

Deel artikel: