Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Geen kinderverbod bij Utrechtse restaurants: 'We helpen wel een handje met opvoeden'

In een Zeeuws restaurant zijn kinderen na 17.30 uur niet meer welkom omdat ze te veel overlast veroorzaakten. Bij horecazaken in de provincie Utrecht lijken er geen kindwerende regels te zijn. Een rondgang langs verschillende restaurants laat zien dat het prima is als ouders met hun kroost komen eten. "We hebben alleen geen kindermenu."

"We vinden het af en toe heel leuk als er kinderen komen", vertelt Latifa Bounjoua, bedrijfsleider van Bistronoom in Woerden, een fine dining restaurant waar ouders hun kinderen meestal niet mee naartoe nemen. Maar kinderen zijn er wel welkom. "We hebben geen apart menu voor kinderen, maar overleggen altijd met ouders. Soms eten kinderen mee met het menu. Soms eten ze een witvis met een pastaatje. Het is maar net wat we in huis hebben."

Kijkje in de keuken

Afgelopen week nog kwam er bij het Woerdense restaurant een moeder met haar drie kinderen, vertelt Bounjoua. "De oudste was een jaar of elf en die at van alles mee. Hij ging even bij de keuken kijken, at een oester en wilde de oesterschelp graag mee naar huis nemen." Bounjoua vindt het altijd erg leuk als kinderen geïnteresseerd zijn in het restaurant en legt dan ook graag uit hoe alles werkt.

Lisanne Davids, oprichter van online magazine Bier en Appelsap, geeft op haar website tips voor dagjes uit met kinderen maar tipt ook restaurants die kindvriendelijk zijn. Toen haar kinderen wat jonger waren, ging ze op zoek naar de beste plekken waar je je kinderen mee naartoe kan nemen. "Utrecht is een vriendelijk stadje", zegt Davids.

Snelle hap

"Ik denk niet dat je een restaurant in Utrecht gaat vinden met een bordje op de deur: kinderen niet welkom", zegt Davids. Ze denkt dat ouders hun kinderen niet meenemen als ze wat duurder uiteten gaan. "Even met zijn tweetjes is ook heerlijk. En als je met je kind uiteten gaat, is het toch meestal voor een snellere hap, lang tafelen zit er dan niet in."

Horeca-eigenaar Wichert van Rijn heeft geen speciale regels voor kinderen in zijn horecazaken. Hij is mede-eigenaar van Ruby Rose, de Streetfoodclub en de Watertoren in Utrecht. Meestal komen ouders zonder kinderen eten, vertelt hij. "Als ze met kinderen komen, komen ze vroeg. Dat doe ik ook met mijn eigen kinderen." Bij restaurant de Watertoren komen bijna nooit kinderen. "Maar als ze een keer komen, zijn ze van harte welkom. We hebben alleen geen kindermenu."

Ik ben voorstander van kinderen in de horeca

Horecaondernemer Walrick Halewijn

"We zijn geen bejaardentehuis", lacht horecaondernemer Walrick Halewijn. De eigenaar van de Observant, KAdE Café en grand café Halewijn in Amersfoort vindt kinderen in zijn zaken dan ook geen probleem. "Ik ben een voorstander van kinderen in de horeca. Soms hoor je dat ouders hun kinderen beter moeten opvoeden. Dan denk ik: wij helpen wel een handje."

Deel artikel: