Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Ondernemers vrezen leefbaarheid kustdorp Petten

Al jaren worden plannen, klein en groot, voor kustdorp Petten overladen met bezwaren. Van de aanleg van een resort en hotels of een tijdelijke camperplaats tot het plaatsen van een mast voor 4G of het regelen van een openbaar toilet, ze kunnen allemaal rekenen op tegenstand van buren of belangenclubs. Ondertussen staan de ondernemers in het dorp stil en komt, volgens hen, de leefbaarheid onder druk te staan.

Sinds er voor de beroemde Hondschbosche- en Pettemerzeewering duinen en strand werden aangelegd om het achterland tegen storm en water te beschermen, zijn er veel initiatieven opgestart om het kustdorp Petten een boost te geven. Beachhouses en zelfs een haven stonden ooit op het programma. Maar afgezien van de aanleg van een nieuw dorpsplein lijken nieuwe zaken moeilijk tot stand te komen. Het kost vaak jaren voor initiatieven worden uitgevoerd of, omdat ze simpelweg niet haalbaar zijn, weer roemloos verdwijnen.

Roger Moonen is één van de ondernemers in het dorp. Zijn supermarkt staat midden in Petten. "We zijn met de ondernemersvereniging bezig met het voorbereiden van een persbericht met daarin de oproep aan iedereen om eens te stoppen met alle bezwaren en zienswijzen. We zijn er wel een beetje klaar mee. De meeste bezwaren zijn niet gebouwd op feiten maar op aannames en onderbuikgevoel. Het vertraagt allemaal enorm. Laten we luisteren naar elkaar."

Camperplaats

Nu camping Corfwater dicht is vanwege de verbouwing tot resort zoekt hij als ondernemer naar nieuwe kansen om omzet te kunnen draaien. "We wisten natuurlijk al dat het ging gebeuren. En we moeten straks maar kijken of de gasten uit de vakantiehuizen hier ook zo komen winkelen. We hebben gewoon voetjes over de vloer nodig. Op een zomerse dag weten mensen me goed te vinden. Maar je hebt wel differentiatie nodig. Ook de kampeerders heb je nodig. Daarom zijn we als ondernemers, samen met gemeente en dorpsraad aan de slag gegaan met een eigen camperplaats."

Tekst gaat door onder de foto

Mike Schouten is als projectontwikkelaar al zo'n zeven jaar bezig om twee projecten van de grond te krijgen. Bij de eerste, het omtoveren van Camping Corfwater tot een park met 150 vakantiehuizen en 13 appartementen voor het hogere segment, komt er beweging. Daar wordt de grond inmiddels voorzichtig klaar gemaakt, al had dit ook wat juridische voeten in de aarde.

Maar het tweede project met het hotel ligt bij de rechter omdat er bezwaar is gemaakt vanuit omwonenden en de lokale organisatie Het Zijper Landschap. Dat juridische traject lijkt nog eens paar jaar vertraging op te gaan leveren.

"Dat knaagt. Dit is blijkbaar wat hoort bij het ondernemerschap in Nederland. Ik hoor alleen maar mensen om mij heen die zeggen 'joh, je moet wel geduld hebben.' Dat heb ik wel moeten leren. Van nature ben ik niet heel geduldig. Ik vind het onzin om alles af te doen met het is niet goed geregeld in dit land en alles moet anders. Maar of dit nou de manier is die we met zijn allen willen bewandelen, dat vraag ik mezelf wel eens af."

Natuurbehoud

Friso Teerink is van Het Zijper Landschap. Die organisatie probeert de natuur in en rond de Zijperpolder te beschermen en maakt via de rechter bezwaren tegen de hotelplannen.: "We zijn elkaar kwijt geraakt toen het ineens over 240 kamers ging. Het is allemaal veel te groot geworden. De druk op de natuur wordt veel te groot. We moeten de duinen beschermen er een beetje zuinig op zijn. En we worden daarin gesteund door de bewoners. Prima dat er een hotel is, maar laten we de plannen een beetje op schaal maken. Er zijn hele charmante, kleinere hotels die zich prima kunnen bedruipen."

Tekst gaat door onder de foto

Bij de Dorpsraad van Petten hebben ze de ingewikkelde taak om op te komen voor alle Pettemers. Dat is soms een wankele balans, want waar je opkomt voor de één verstoor je misschien de belangen van een ander, ziet voorzitter Jaap Martin. "We dachten bijvoorbeeld hier in het centrum een openbaar toilet te regelen bij het nieuwe Dorps Ontmoetingspunt. Maar daar bleken mensen tegen te zijn. Dat geldt ook voor de 4G mast waar we al jaren mee bezig zijn. Iedereen ziet het belang maar niemand wil het in zijn achtertuin. Not in my backyard."

De Dorpsraad bemoeide zich recent met de aanleg van een camperplaats op het terrein van de voormalige noodopvang voor asielzoekers. De bedoeling is om hiermee de verloren kampeerplaatsen van camping Corfwater een beetje te compenseren. Samen met de ondernemers kwam dat van de grond.

"De leefbaarheid van het dorp staat onder druk. Er wonen hier 1.600 mensen en het vergrijst behoorlijk. Woningbouw is hier lastig omdat je omringt bent met zee, natuur en landbouw. De jeugd trekt dan ook weg. We moeten ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de school, maar ook de supermarkt kunnen blijven bestaan. Er wordt nu overal bezwaar tegen gemaakt, maar misschien moeten we leren om niet alleen aan ons eigen belang maar ook aan het algemeen belang te denken. Praten met elkaar, dat is nodig."

Nederland

Ook bij de gemeente kennen ze de klappen van de zweep wat betreft het bezwaar maken. Burgemeester Van Kampen maakt zich zorgen over de leefbaarheid in Petten, het overeind houden van de faciliteiten: "Wij merken dat als gemeente natuurlijk ook. Bij nieuwe plannen stuit je vaak op bezwaar. Maar dit is ook gewoon zoals het werkt in Nederland. We hebben afgesproken dat we het zo organiseren, dat mensen zich kunnen uitspreken tegen plannen. Ondertussen zitten we niet stil. Het dorpsplein is wel al opgeknapt en er zijn afspraken gemaakt over woningbouw."

Tekst gaat door onder de foto

Roger Moonen hoopt dat de camperplaatsen ook volgend jaar weer gebruikt kunnen worden. Hij rijdt er regelmatig langs en ziet zelf geen overlast door de kampeerders. "Er was angst voor vervuiling, lawaai of dat mensen hun toilet zouden legen in de sloot. Maar het ziet er allemaal netjes uit. De camperplaatsen zijn straks een mooie aanvulling op het park met de huizen. Volgend jaar 1 mei moet voor iedereen duidelijk zijn dat de camperplaats weer open is. Laten we vooral samen optrekken met zijn allen."

Ondertussen wordt er op het oude campingterrein hard gewerkt. De grond wordt gecheckt. Een graafmachine stort happen zand in een kiepwagen. Ook voor dit deel was bezwaar gemaakt, maar dat heeft de rechter van tafel geschoven. Begin volgend jaar moet de bouw van de vakantiehuizen beginnen.

"Hier krijg ik heel veel energie van", zegt ontwikkelaar Mike Schouten, "Fijn dat er daar wat gebeurt. Maar goed als we alles tegelijk hadden kunnen doen hadden we hier tweeënhalf tot drie jaar werk gehad. Nu zitten we vijf jaar in een bouwput. Dat was niet nodig geweest. Stap hier overheen en focus op het goede wat hier uitkomt."

"Pak nu door", is de boodschap van ondernemer Moonen aan iedereen, "De strandhuisjes kunnen er nu eindelijk komen. Dat plan is van tien jaar geleden, je zou bijna vergeten dat het er nog was. Die vakantiewoningen gaan dus komen. Het ontmoetingsplein boven bij de dijk gaat gebeuren. De woningbouw aan het plein mag eindelijk gebeuren. Maar zorg dat we niet zo lang in de bouwput zitten. We zitten hier op de kip met de gouden eieren. Ik geloof daar nog steeds in. De potentie is er, nu alleen de faciliteiten nog."

Geduld

Schouten denkt dat de bezwaren van omwonenden en Het Zijper Landschap het straks niet houden bij de rechter. "Het kost vooral tijd. Ik verwacht dat we misschien pas over anderhalf tot twee jaar een uitspraak hebben van de rechter en dan kunnen bouwen aan de hotelgebouwen. Dan zouden we in 2027 op volle kracht kunnen draaien. Dan hebben we 1.300 bedden, ongeveer hetzelfde als we eerst op de camping hadden. We hebben iedereen meteen laten meedenken en was heel open en eerlijk. En dan gaat Het Zijper Landschap er toch met gestrekt been in."

Tekst gaat door onder de foto

De rechter zal dus een uitspraak moeten doen, maar liever ziet de ondernemer het nog tot een gesprek komen met de buurtbewoners en Het Zijper Landschap: "Laten we vooral gaan praten met elkaar. We hebben de mensen eerder al laten meedenken over de invulling van het stuk natuur tussen de woningen en het hotel. Niet alles kan meer veranderd worden in de tekeningen, maar over de juiste inrichting van het terrein kunnen we gerust van gedachten wisselen. Zo kunnen we dan misschien bezwaren over bijvoorbeeld uitzicht of geluidsoverlast proberen weg te nemen."

Visie

Friso Teerink van Het Zijper Landschap zegt altijd bereid te zijn tot een gesprek, maar blijft kritisch over de plannen van de ontwikkelaar. Volgens hem is het niet alleen dit plan maar staat het landschap rond de hele polder onder druk. De gemeente Schagen zou wat hem betreft visie moeten ontwikkelen over de toekomst van de recreatie en welke keuzes daar in gemaakt worden.

Zijn eigen visie voor Petten in de toekomst: "Als ik door mijn wimpers naar de toekomst kijk dan zie ik Petten als een kustdorp voor families. Waar de mensen komen voor rust en natuurbeleving. Dat ze samen met een duinwachter de duinen in stappen en zich laten bijpraten over wat voor moois er allemaal te zien is. Ik zie vooral géén voorlichtingscentrum over de Isotopen die bij NRG worden gemaakt, even verderop in de duinen."

Deel artikel: