Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Maastrichtenaar laat tegengeluid horen tijdens rellen in Verenigd Koninkrijk

Het is nog altijd onrustig in het Verenigd Koninkrijk en de verwachting is dat dat de komende dagen nog zo blijft. Maastrichtenaar Jeroen van Dinteren die in Londen woont maakt de protesten van dichtbij mee, maar wil woensdagavond een tegengeluid laten horen.

De rellen in het Verenigd Koninkrijk begonnen na de steekpartij in Southport vorige week, waarbij drie kinderen om het leven kwamen. Er is ondertussen een lijst uitgelekt waar verschillende doelwitten van rechts-radicale demonstranten op staan.

Er wordt nu opgeroepen om naar die targets toe te gaan om tegenwicht te bieden

Jeroen van Dinteren

'Gedrag is niet oké'

Van Dinteren zag op die lijst dat er woensdagavond een aanval gepland staat op een immigratiekantoor bij hem om de hoek. En dus komt hij zelf ook in actie.

"Er wordt nu opgeroepen om naar die targets toe te gaan om tegenwicht te bieden. Als raddraaiers daar iets in brand willen steken, moeten er genoeg aanwezigen zijn om dat tegen te houden en om duidelijk te maken dat dit gedrag niet oké is. Ik ga mezelf niet in gevaar brengen, maar als je in een situatie terechtkomt dat je moet terugslaan dan doe je dat natuurlijk", zegt van Dinteren op L1 Radio.

Jeroen van Dinteren, de Maastrichtenaar die in Londen woont

Misinformatie

De Britse politie heeft bijna 400 mensen opgepakt om de rellen die een week geleden uitbraken. De rellen worden aangewakkerd door misinformatie over onder meer de verdachte. Er werd onterecht beweerd dat de 17-jarige jongen een islamitische asielzoeker is. De verdachte, wiens motief nog niet bekend is, is in Wales geboren.

Het was maandagavond en de daaropvolgende nacht onrustig in onder meer Plymouth en Belfast. "Er is een hoop gaande. Het komt heel dichtbij", aldus Van Dinteren.

Extra cellen

De Britse premier Keir Starmer heeft de politie maandag extra ondersteuning toegezegd bij de aanpak van de rellen. Ze zei ook dat de regering 500 extra cellen beschikbaar stelt, zodat er plek is voor iedereen die voor de rellen tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld.

Deel artikel: