Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Alternatief voor verpleeghuis in voormalig 'kasteel van De Neel'

Het voormalige Kasteel Geulzicht in Berg en Terblijt is getransformeerd in een zorginstelling. Het kasteel werd tot 1982 bewoond door wielerkenner Jean Nelissen, die het landgoed van zijn schoonouders had gekregen.

Zorgorganisatie Nobama Care biedt nu 26 woonunits aan in de Residentie Kasteel Zuyderhoudt, zoals het landgoed na de renovatie heet.

Nieuwe toekomst

"Hier komen bijvoorbeeld mensen met geheugenproblemen, met dementie. Bewoners moeten een indicatie hebben vanuit de Wet Langdurige Zorg", aldus Noor Nezami, oprichter en bestuurder van Nobama Care. "Dit soort locaties gunnen we aan onze ouderen. En zo kunnen we dit monumentale gebouw een nieuwe toekomst bieden."

Verdwenen bejaardenhuis
Nobama Care springt als private zorgorganisatie in het gat dat de overheid liet ontstaan na het sluiten van de bejaardenhuizen. "De nood is hoog", aldus Hilde Verbeek, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht. "Er komen steeds meer ouderen bij die zorg nodig hebben, ook intensieve 24-uurs zorg."

Nieuwe woonvormen

Ook Noor Nezami van NobamaCare herkent die ontwikkeling. "Vooral hier in Zuid-Limburg. Die vraag zal tot 2040 alleen maar toenemen. We zien tegelijkertijd dat er steeds minder mantelzorgers zijn. Mensen moeten ergens naar toe. Daar spelen wij op in. Je ziet dat de overheid stimuleert dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen. Een verpleeghuis heeft een andere functie gekregen, daar ga je naar toe als het thuis echt niet meer gaat. We bieden een alternatief voor verpleeghuiszorg en we merken dat die woonvormen steeds populairder worden. Hier in Kasteel Zuyderhoudt kun je bijvoorbeeld ook als echtpaar wonen. De behoefte aan dit soort concepten zal alleen maar toenemen. We zien ook andere partijen naar Zuid-Limburg komen om nieuwe initiatieven te beginnen, doordat de behoefte hier zo groot is. Zo dragen wij bij aan het regelen van de ouderenzorg".

Diversiteit

Hoogleraar Hilde Verbeek is positief over het particuliere zorginitiatief van Nobama Care. "In principe is het goed dat er meer diversiteit komt. Dat mensen zelf kunnen kiezen waar ze zorg ontvangen. Maar het is wel heel belangrijk dat die nieuwe woonvormen vanuit een visie werken. Bejaardenhuizen zoals vroeger, passen helemaal niet meer in de manier waarop we nu over ouderen denken. In het bejaardenhuis plaatsten we senioren al heel vroeg eigenlijk buiten de maatschappij. Het is juist belangrijk om de diversiteit van ouderen te herkennen. Dat moeten we beter gaan inzien".

Eigen bijdrage

Het succes van Nobama Care komt deels uit het beperken van de eigen bijdrage voor de zorg. Die is lager, doordat mensen formeel naar hun zorgadres verhuizen. Doordat ze voor de Wet Langdurige Zorg dan 'thuiswonend' zijn, is de eigen bijdrage voor mensen met vermogen maximaal 1000 euro. "In een verpleeghuis is die maximale eigen bijdrage 2900 euro. Daar ontstaat een verschil. Met dat geld kun je deels het verblijf financieren."

Doordat zorg en wonen administratief gescheiden zijn, worden de appartementen niet gehuurd van Obama Care maar van een vastgoedpartner. Die heeft binnen de zorgconstructie het voordeel van een volledig bewoond complex met stabiele huurinkomsten. "De partij die dit realiseert, onze vastgoedpartner, wil inderdaad zijn rendement. Hoeveel de huur wordt hier? We stemmen de tarieven met elkaar af, om te zien hoe toegankelijk het project wordt. De marges zitten tussen de 1700 en 3000 euro, maar hier weet ik het niet exact", aldus Nezami.

Markt
"Bij marktwerking in de zorg is het vooral belangrijk dat er een gelijk speelveld is", zo zegt hoogleraar Hilde Verbeek van de Universiteit Maastricht. Ze refereert aan het recente faillissement van de particuliere huisartsenorganisatie CoMed of de problemen met de Franse zorginvesteerder Orpea. "Je hebt recentelijk ook de gevaren gezien van die marktwerking. Dat gaat ten koste van hele kwetsbare mensen. In die particuliere zorg voor ouderen is het ene bedrijf het andere niet. Er zijn ook private partijen die heel gesloten zijn."

Kaalheide Bruist

Naast de acht bestaande locaties, kijkt Nobama Care ook al naar een groot nieuw project in Kerkrade. Nobama Care wordt een belangrijke partner in het project Kaalheide Bruist, dat afgelopen week werd goedgekeurd door de gemeenteraad in Kerkrade. "We gaan daar veertig appartementen bouwen", aldus Nezami over het project dat het oude stadion van Roda JC gaat transformeren. "Daar gaan we 24-uurs zorg organiseren. De bedoeling is dat we ook voor een goede daginvulling gaan zorgen voor de bewoners binnen het concept van Kaalheide Bruist. Het zal helaas nog een paar jaar duren. Maar we organiseren op Kaalheide een setting waarin mensen tot de laatste dag thuis kunnen blijven wonen."

Deel artikel: