Zwem niet in rivieren, het kan je je leven kosten
Zaterdag was de warmste dag van het jaar tot nu toe. Voor de brandweer meteen werk aan de winkel, in Wageningen is iemand vermist geweest in de Nederrijn. Na een uitgebreide zoekactie is hij weer teruggevonden. Vrijdag is een zwemmer overleden in de Rhederlaagse Meren. Experts waarschuwen om niet zomaar het water in te springen.
Tropische temperaturen en dan is de verleiding groot om een frisse duik te nemen, in een rivier bijvoorbeeld. Maar dat kan grote gevaren met zich meebrengen, zoals koude-shock. Je loopt zelfs het risico om te verdrinken, waarschuwen diverse experts. "De koude temperatuur, maar vooral de stroming is gevaarlijk. Als een binnenvaartschip langskomt, word je daarheen gezogen. Je komt onder het schip en verdrinkt. Blijf uit de rivier. Het is levensgevaarlijk", benadrukt Peter Mentink van de Reddingsbrigade Gelderland-Zuid Tiel.
Ook Thijs Scheres van Rijkswaterstaat is helder: "Niet in de rivieren gaan zwemmen. Daar zijn draaikolken, scheepvaart en koudwaterstromen. Je mag sowieso niet in de vaargeul zwemmen. Dat is verboden. Maar tussen de kribben zijn ook onderstromen, zeker wanneer grote schepen langsvaren. Dat heeft een zuigende werking en is gevaarlijk."
'Verraderlijke onderstromen in rivieren'
"De meeste mensen hebben maandenlang niet gezwommen. Dan schrik je al snel van de stroming en de kou. Mensen kunnen eigenlijk niet zo goed zwemmen en overschatten zichzelf. Ze zwemmen wat in hun vakantie en trekken wat baantjes. Maar als je dan vanaf een boot het diepe water inspringt. Dat is heel wat anders. En in rivieren kun je te maken krijgen met verraderlijke onderstromen", weet Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ).
Shock door kou
Ze noemt de huidige lage temperatuur het belangrijkste punt bij zwemmen in open water. "Je kunt een koude-shock oplopen. Mensen schrikken van het koude water, hun ademhaling ontregelt en ze kunnen een soort van kramp oplopen. Je verstijft. Dan is er een grote kans om te verdrinken." Zo'n koude-shock kan zich voordoen in water onder de 15 graden.
Blauwalg
Ook de waterkwaliteit van rivieren is vaak minder goed. "Ga alleen in officiële zwemwaterplekken zwemmen. Daar wordt de waterkwaliteit gecontroleerd op blauwalg en dergelijke. Daar is de waterkwaliteit dus goed."
Op zwemwater.nl kun je zien waar je veilig kunt zwemmen in open water.
"De provincie meet in plassen de waterkwaliteit en of er blauwalg is. Bij hoge temperaturen verspreidt blauwalg zich heel snel in stilstaand water. Dan worden er waarschuwingsborden neergezet. Want als je een slokje water met blauwalg binnenkrijgt, raken je maag en darmen compleet van slag", weet Mentink.
Duik in de rivier
Ga je toch de rivier in? Dan heeft De Winter nog tips. "Je kunt het beste eerst aan de rand van het water kijken. Wat voor water is het? Is het doorzichtig? Wat is de temperatuur? Niet gelijk in het water springen. En zorg dat je jezelf niet overschat."
"Als je voor het eerst weer gaat zwemmen, zorg dat je kan blijven staan. Houd grond onder je voeten. Mensen overschatten zichzelf vaak. Denk aan je veiligheid. Ga nooit alleen zwemmen. Want als je kramp krijg, wie helpt je? Ook niet met veel bravoure gaan zwemmen, niet net een stukje verder zwemmen dan je vriend. Want misschien is die vriend gewoon verstandig."