Dit is een nieuwsbericht van
RTV Noord

Faber geeft toe: mijn tweet over Groningse steekpartij klopte niet (update)

Beoogd minister Marjolein Faber geeft alsnog toe dat zij er vijf jaar geleden naast zat toen zij in een tweet stelde dat de dader van een steekpartij op de Grote Markt in Stad een Noord-Afrikaans uiterlijk had.

'Mijn tweet klopte niet', zei zij desgevraagd in een hoorzitting met Tweede Kamerleden.

Het Openbaar Ministerie wees de toenmalig PVV-senator al direct terecht. Maar toen zij daar voor de camera van Nieuwsuur mee werd geconfronteerd, hield zij stellig vol: 'Mijn tweet klopt.' Later nuanceerde zij dat overigens wel in een nieuwe tweet waarin zij haar eerdere bericht 'onhandig' noemde.

Faber: 'Mijn tweet klopte niet'

Klip en klaar

Kamerlid Ines Kostic van de Partij voor de Dieren confronteerde Faber tijdens de hoorzitting met de oorspronkelijke tweet en hield haar voor dat zij 'klip en klaar loog' Daarop erkende de kandidaat-bewindsvrouw dat zij destijds fout zat.

Lees verder onder de tweet

Wat gebeurt hier joh?

Anne Clerc was in september 2019 één van de slachtoffers die werd gestoken met een mes op het terras van De Drie Gezusters in Groningen. Hij dronk daar samen met een vriend een biertje, toen het faliekant misging.

'We waren halverwege met ons biertje, toen een man ineens vanaf de straatkant kwam aanlopen. Zonder iets te zeggen stak hij Berk (degene met wie Anne op het terras zat, red.) met een mes in zijn nek. En ik dacht: wat gebeurt hier, joh?', vertelde hij tegen RTV Noord.

Ter Apel kijkt mee

Faber neemt ook afstand van de term 'omvolking' die ze eerder gebruikte. In de hoorzitting zei ze dat ze de term beter niet had kunnen gebruiken en dat ze dat ook niet meer zal doen.

'Ik realiseer me dat de term 'omvolking' onjuist en ongewenst is'

In Ter Apel keken de fractievoorzitters van verschillende politieke partijen gezamenlijk naar de hoorzitting, in de hoop dat de aankomend minister van Asiel iets over het aanmeldcentrum en de situatie in hun dorp zou zeggen. De NOS keek mee met Wim Eilert van de PvdA, Klaas Buigel van de VVD en Marco Visscher van Gemeentebelangen.

'Ik ga ervanuit dat Faber binnen een week of twee wel in Ter Apel geweest is'

Update: Dit artikel is aangevuld met de video van Ter Apel.

Deel artikel: