Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Heel Vijfheerenlanden in de ban van het nieuwe gebakje: 'Ik wil héél graag winnen'

Niet heel Holland, maar heel Vijfheerenlanden bakt. Althans, in ieder geval zes bakkers uit de verschillende dorpen. De gemeente bestaat vijf jaar en viert dat met een gebakjeswedstrijd. De winst is aantrekkelijk: het taartje of de chocoladereep van die ene bakker zal de komende jaren door de gemeente worden gepromoot. We proeven vast voor bij drie kandidaten.

Indy (8) is er maar eerlijk over: er is eigenlijk geen reden om niét te winnen. Ze wijst naar haar versie van het nieuwe Vijfheerenlanden-gebakje: "Witte chocolade, kaneelsnippers, én een lekkere koek." Ze neemt een hap, laat een stilte vallen en zegt dan: "Mmm... Lekker zoet."

De achtjarige heeft een voorzet gegeven, 'papa' Albert Steehouder, bakker in Vianen, heeft 'm ingekopt. Toen het duo hoorde over het Vijfje, een nieuwe te bedenken gebakje dat de gemeente daarna vaak zal gaan inkopen, dachten ze gelijk aan een zoete pizza. "Het moet aan nogal wat eisen voldoen", legt Albert uit. "Het moest houdbaar zijn, goed op smaak, en enigszins verbonden zijn met de gemeente. Daarom hebben wij honing uit een dorp hier verderop gehaald, om in de koek te verwerken."

16 toefjes

Albert en Indy maakten dus een ronde koek met 'toefjes' zoet erop. De toefjes symboliseren de 16 kernen van de gemeente. Op 1 januari 2019 vormden de drie gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen voortaan Vijfheerenlanden. Sinds die datum hoort de gemeente ook bij de provincie Utrecht. "En het is hier leuk wonen, hoor", aldus een serieuze Indy.

Zien: zo gaat de bakwedstrijd in Vijfheerenlanden eraan toe

Bakkerij in de schuur

Dan over naar Annefleur de Jong-Middelkoop. Pas een paar maanden geleden is ze - in haar schuur bij haar Hoef en Haagse huis - Annie's Kitchen begonnen. Dat maakte volgens het reglement van de wedstrijd niet uit: als je maar een professionele ondernemer bent. Kortom: ook een snackbar mocht bijvoorbeeld meedoen met de gebakjes-strijd. Al is het Vijfje van Annefleur zeker geen bamihap.

Nee, een licht zuurtje zit er in haar chique appel-peer-bolgebakje. Als je 'm opensnijdt, komen er pardoes kleine stukjes appel uit vallen. "Mijn buurjongens zagen de advertentie en zeiden: is dat niet wat voor jou? Dus ik heb het maar gewoon gewaagd. Ik ben misschien niet de meest ervaren kandidaat, maar heb volgens mij wel écht een lekker taartje ontwikkeld."

Annefleur uit Hoef en Haag doet mee met een bolgebakje

Ook Annefleur is de symboliek niet vergeten. Appeltjes (vanwege de vele fruitbomen in de gemeente) en een glazig omhulsel (vanwege glasstad-Leerdam). "Ik hoop natuurlijk dat ik de jury kan overtuigen. Als je dit gebakje straks mag maken, levert het denk ik wel wat bestellingen op."

3D-printer

Om hoeveel bestellingen dat zou gaan, kan de gemeente nog niet zeggen. "Dat hangt af van wie er wint", zegt een woordvoerder. "Maar het is wel onze intentie om het Vijfje zoveel mogelijk in te zetten en het bekendheid te geven."

Voor die bekendheid hoeft kandidaat nummer drie het niet meer te doen. Bart de Gans, van Perfri Chocolate & Pastry, krijgt al veel bestellingen van sterrenrestaurants en niet nader te benoemen bekende Nederlanders. Toch vindt de geboren en getogen Meerkerker het erg leuk om mee te doen. "Ik ken dit gebied als geen ander, dus hoe tof is het dan om iets voor deze gemeente te ontwikkelen."

Bart pakte er een 3D-printer bij, maakte een mal van de gemeente-kaart, en maakte een soort chocoladereep van die kaart. "Best moeilijk om iets te verzinnen dat én nog niet bestaat én past bij dit gebied. Daarom hebben we de drie voormalige gemeenten als puzzelstukjes bij elkaar gezet. En dat dan in chocoladevorm."

Jury heeft geproefd

De jury heeft ondertussen geproefd. Burgemeester Sjors Fröhlich is de voorzitter van de jury en zal begin juli bekendmaken welke bakker er met de winst vandoor gaat. Ondertussen gaat het vijfjarige jubileum gewoon door: dit hele jaar zijn er festiviteiten in de gemeente. Om de week zet de gemeente ook een andere kern in de spotlights.

Deel artikel: