Dit is een nieuwsbericht van
Oost

Boeren trekken in verkiezingsweek op naar Brussel uit protest tegen landbouwbeleid

Boeren uit Overijssel hebben zich vanmorgen vroeg aangesloten bij een karavaan van honderden agrariërs die op weg zijn naar Brussel om daar te protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. Vanuit het zuiden van het land rijden protestboeren met de trekker naar de Belgische hoofdstad. Maar veel Overijsselse boeren gaan vanwege de afstand met de bus. De actievoerders maken zich boos over de huidige Europese landbouwregels, die totaal verkeerd uitpakken voor agrarische bedrijven in Nederland.

"We willen het goed doen, maar als Nederlandse boer word je weggepest op foute gronden", zegt Gerrit van der Kolk uit Wierden. Hij is met leden van de actiegroep Trotse Twentse Boeren onderweg naar het Atomium in Brussel, waar duizenden boeren uit tien verschillende EU-landen zich om twaalf uur vanmiddag verzamelen voor een demonstratie voor een beter landbouwbeleid.

De actievoerende boeren willen dat er een andere, meer rechtse politieke wind gaat waaien in Europa. De in hun ogen onredelijke afspraken in de Green Deal moeten volgens de actievoerders van tafel. Dat geluid moet zoveel mogelijk kiezers bereiken die donderdag naar de stembus gaan om een nieuw Europees Parlement te kiezen.

Boerenverstand in Brussel

"Het belangrijkste dat we met deze verkiezingen willen bereiken is dat we meer boerenverstand in Brussel krijgen", zegt Gerrit van der Kolk. "Dat is in de provincie aardig gelukt en landelijk ook. Eigenlijk moeten we dat spelletje nog een keer herhalen."

Probleem volgens de boer uit Wierden is dat er in Europa teveel op emotie wordt geregeerd en te weinig op basis van feiten. De nieuwe Green Deal is tot stand gekomen op basis van strakke klimaat- en milieuregels, maar houdt geen rekening met de rol en het belang van de agrariërs. "De regelgeving is doorgeschoten en onredelijk knellend voor de Nederlandse boer, terwijl die het juist hartstikke goed doet in Europa", vindt Van der Kolk. "De laagste footprint voor een liter melk halen wij hier in Nederland, maar toch worden wij weggejaagd. Gekkenwerk. Boeren wegpesten uit Nederland, daar wordt het milieu slechter van, en niet beter", stelt Van der Kolk.

Een paar boeren zijn wel vanuit Overijssel op de trekker naar Brussel gegaan. Zij zijn gistermiddag vertrokken en sluiten zich aan bij boeren in het Zuiden van het land.

Vreedzame demonstratie

Hij hoopt dat de rechtse wind die door Europa waait, leidt tot "een logischer landbouwbeleid zodat wij normaal kunnen boeren". Van der Kolk verwacht dat de nieuwe demonstratie in de Belgische hoofdstad in tegenstelling tot voorgaande acties vreedzaam zal verlopen, ondanks alle boosheid onder de boeren. "De emoties worden weliswaar veroorzaakt door Brusselse zaken die niet kloppen voor ons boeren, maar wij willen nu vooral de kiezer bereiken en houden het netjes."

Deel artikel: