Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Arts waarschuwt voor antibioticaresistentie: 'Grote bedreiging gezondheid'

Resistentie tegen antibiotica is een van de grootste wereldwijde bedreigingen voor de gezondheid en veroorzaakt elk jaar 1,2 miljoen doden waarvan 35.000 in Europa. Heiman Wertheim, hoogleraar medische microbiologie van het Radboudumc, roept op tot aanpak van deze problemen. 'Eén van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid.'

‘Als de wereld nu geen prioriteit geeft aan actie tegen antimicrobiële resistentie (AMR), zullen we een toename zien van het aantal sterfgevallen wereldwijd. Dat zijn er momenteel meer dan 4 miljoen per jaar door infecties die verband houden met AMR', schrijven Wertheim en collega's in wetenschapstijdschrift The Lancet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het zelfs 'één van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid'. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische ziekten of die chirurgische ingrepen moeten ondergaan lopen het grootste risico.

Nieuwe antibiotica dringend nodig

De Europese artsenorganisatie CPME roept de EU op tot meer actie evenals de Nederlandse politiek. ‘Het ontstaan en de verspreiding van antimicrobiële resistentie (AMR) is een wereldwijd groeiend en lastig aan te pakken probleem', schrijven ministers van Medische Zorg en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Volgens Wertheim zijn dringend nieuwe antibiotica nodig. “Maar vergeet niet dat een groot deel van de wereldbevolking sowieso nog geen toegang heeft tot de bestaande antibiotica vanwege onder meer te hoge prijzen en falende zorgsystemen. Daar valt nog ontzettend veel te verbeteren.”

Vaccins en nieuwe antibiotica

Wertheim onderstreept ook het grote belang onder meer nieuwe vaccins voor zowel bacteriële als virale infectieziekten. “Niet alleen om die ziekten te voorkomen”, zegt hij, “maar indirect zorgt een lagere ziektelast door vaccineren óók voor minder gebruik van antibiotica. Daardoor verlaag je ook de kans op de ontwikkeling van resistentie.”

In september 2024 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een bijeenkomst om de huidige dreiging van de antimicrobiële resistentie te bespreken.