Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Vrijwilligers ruimen straat op: 'Vooral sigarettenpeuken'

Afval prikken in de binnenstad is waarschijnlijk niet het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze iets zoeken om te doen op Hemelvaartsdag. Maar buurtbewoners in de binnenstad denken daar anders over. Bij de Jacobikerk in Utrecht verzamelen daarom in alle vroegte kerkgangers, buurtbewoners en dak- en thuislozen om samen de rotzooi op straat op te ruimen.

Gehuld in felgele jasjes met het logo van de gemeente is de groep makkelijk te herkennen. In het midden staat Marry, zonder hesje aan. Ze is vrijwilliger bij de kerk, vertelt ze. "En op maandagen ben ik vrijwilliger voor dak- en thuislozen." Iedereen die aankomt, biedt ze een kopje koffie of thee aan. Het is de eerste keer dat er vanuit de kerk zoiets wordt georganiseerd. Desondanks valt de opkomst niet tegen.

Deze bewoners maken op hun vrije ochtend de straat schoon

Zo’n 25 mensen hebben zich verzameld om mee te helpen. "Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind", vertelt Eelco (41). Hij is geen lid van de kerk, maar zag de oproep voorbij komen. "Er is een klimaatprobleem en mensen gaan roekeloos met materiaal en spullen om. Om die reden zou ik ook best vaker dingen willen opruimen op straat."

'Rommel doet iets met de mens'

Wanneer iedereen een kopje koffie heeft, begint Martijn Bac zijn openingspraatje: "Rommel doet iets met ons. Als we het buiten opruimen, blijf je van binnen schoon." Martijn werkt bij de kerk en houdt zich bezig met het thema vrede. Vanuit die gedachte organiseert hij ook de schoonmaakactie. "We denken er over na in de gedachte van: hoe ga je als buurt met elkaar om. Als er veel rommel op straat is, denken mensen alleen aan zichzelf. We willen met deze actie op een ludieke manier daar iets aan veranderen."

Bac wijst naar het bord waar de kaart van de binnenstad op staat en de buurten zijn aangeduid met verschillende kleuren. De bedoeling is dat iedereen door het gebied loopt met de eigen kleur. De kleurtjes die iedereen heeft, staat op het naamplaatje. "Zo lopen we niet ergens en denken we: 'Goh, wat is het hier schoon', terwijl net de andere groep daar liep", zegt Martijn grijnzend.

Ongeveer de helft van de mensen die mee is, komt vanuit de kerk. "De helft van de mensen die hier is, is bekend bij de kerk", vertelt Martijn. "Het is leuk dat er zoveel verschillende mensen op af komen. Dan kom je echt uit je bubbel."

Sigarettenpeuken

Wat het meest wordt gevonden, is niet verrassend: sigarettenpeuken. De restjes van de rookwaren liggen tussen de tegels, op straat en in de bosjes. "Hoe kleiner het is, hoe moeilijker het te pakken is met de prikker", zegt Clarinde over het oprapen van de peuken. "Het is best een uitdaging."

Ook Loïs van 7 heeft veel sigaretten gevonden, vertelt ze. "En een opblaasband, blikjes, bakjes", somt ze op. Op de vraag of ze het vaker zou doen, zegt ze volmondig ja. "Je komt heel veel leuke dingen tegen."

"Mijn zoontje is anderhalf, dus wakker ben ik toch al", vertelt Clarinde over haar motivatie om mee te doen. Haar zoontje loopt ietsje voor haar met haar partner. "Dus hoe mooi is het als je in de ochtend al zoiets gedaan hebt. En het ontbijt is zo met z'n allen, dat is toch hartstikke leuk?"

Ontbijt voor dak- en thuislozen

De kerk organiseert vaker dingen met en voor dak- en thuislozen. Elke maandag kunnen zij gratis ontbijten samen met Marry. "Wekelijks komt er ongeveer altijd dezelfde groep", vertelt Martijn. "Het is echt een soort community. De mensen die langskomen, kunnen lang niet allemaal Nederlands. Sommigen kunnen Frans, of hebben inmiddels wat Nederlands geleerd. Anders praten we via Google Translate."

De tekst gaat onder de foto verder

Gerard eet ontbijt bij de Jacobikerk

Gerard komt elke maandag bij de Jacobikerk, vertelt hij. "We ontbijten bijna altijd met dezelfde mensen", zegt hij. Ook nu is hij weer van de partij. Hij komt pas net aan en heeft niet meegewandeld. Hij zet zijn gitaar - die hij altijd bij zich heeft - neer in de hoek en gaat rustig zitten. Direct komt Marry naar hem toe en kletsen ze over de ochtend. Hij smeert een broodje met boter en ei en neemt een glaasje melk.

Voor een eerste keer is het zeker een geslaagde actie, vindt Martijn, en er komt een vervolg. Halverwege juni gaan de vrijwilligers weer de straat op om afval te ruimen.

Deel artikel: