Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Universiteit Utrecht verzoekt demonstranten te vertrekken, maar zij zijn vastberaden om te blijven

Ongeveer 150 pro-Palestijnse demonstranten bezetten sinds dinsdagmiddag het binnenterrein van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. De activisten eisen dat de Universiteit Utrecht zich uitspreekt over de situatie in Gaza en alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Volgens een woordvoerder van de universiteit moeten de demonstranten dinsdagavond nog vertrekken, maar die hebben laten weten dat niet van plan te zijn.

De bezetting begon rond 16.45 uur. De demonstranten hebben tenten neergezet en blokkeerden korte tijd de ingang naar het terrein aan de Wittevrouwenstraat met een spandoek met de tekst "Cut Ties with Israeli Colonisers & Free Palestine". Aan de bezetting doen volgens de activisten zelf verschillende groepen mee zoals Utrecht in Solidariteit met Palestina en End Fossil Occupy.

Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht laat weten dat de demonstranten en de universiteit met elkaar in gesprek zijn geweest. "Vanuit de Universiteit Utrecht is aangegeven welke huisregels wij hebben en dat zij in de loop van de avond moeten vertrekken. Andersom heeft de groep gedeeld welke eisen zij voor de universiteit hebben." Volgens de woordvoerder willen de demonstranten ondanks herhaaldelijke verzoeken nu niet meer in gesprek gaan.

Een woordvoerder van de demonstranten laat aan RTV Utrecht weten niet van plan te zijn om te vertrekken. "We willen blijven tot onze eisen zijn ingewilligd." De demonstranten zijn momenteel bezig met het bouwen van een barricade "voor hun eigen veiligheid". Een woordvoerder van de politie zegt niets over de zaak te kunnen melden omdat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

Eisen

Pro-Palestina demonstranten willen al langer dat de Universiteit Utrecht zich actiever uitspreekt over de situatie in Gaza. Ook willen de actievoerders naar eigen zeggen dat de universiteit de 'verschillende actieve samenwerkingen met Israëlische instellingen' verbreekt. Die lijken te bestaan uit bijvoorbeeld een uitwisselingsproject met de University of Haifa en eentje met de Hebrew University of Jerusalem. Volgens de demonstranten gaat het om ongeveer tien samenwerkingsverbanden.

De pro-Palestina demonstranten hielden de afgelopen maanden meerdere acties. In maart werd de Dies Natalis, de verjaardagsviering van de universiteit, verstoord. Tijdens de ceremonie stonden tientallen mensen op om borden te laten zien met teksten als 'UU take responsibility' en 'You have chosen the side of the oppressor'.

Ook toen was de eis van de demonstranten dat de UU zich niet langer neutraal zou opstellen in de oorlog tussen Israël en Hamas. De UU bleef toen bij haar eerdere standpunt. "We begrijpen de oproep tot stellingname. Toch is dat niet onze rol als UU. Wij zijn een universiteit, geen politiek instituut."

Ook elders demonstraties

Niet alleen in Utrecht wordt vandaag gedemonstreerd. Bij de Roeterseiland-campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich honderden activisten verzameld.

De demonstranten in Amsterdam hadden gisteren een protestkamp opgezet op de campus. Dat werd vannacht verwijderd door de politie. Deelnemers uiten vandaag onder andere hun onvrede over het optreden van de politie tijdens die ontruiming.

Ook in Delft en Berlijn zijn demonstraties.

Deel artikel: