Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

'Huizen te duur of ongeschikt voor permanente bewoning', makelaars Sluis twijfelen aan resultaat nieuw woonbeleid

Makelaars in de gemeente Sluis vragen zich af of het nieuwe woonbeleid van de gemeente Sluis het gewenste resultaat heeft, blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland. Sinds dit jaar gelden er strengere regels voor het bezit en toeristische verhuur van tweede woningen. Dit om mensen die op zoek zijn naar een huis voor permanente bewoning meer kansen te geven. Maar makelaars denken dat het nieuwe beleid, in combinatie met een hogere hypotheekrente en overdrachtsbelasting, niet per se meer betaalbare en geschikte woningen opleveren. De gemeente vindt het nog te vroeg voor conclusies en evalueert volgend jaar het nieuwe beleid.

Makelaars in de gemeente Sluis hebben het idee dat er sinds vorig jaar meer huizen in de verkoop staan

De nieuwe regels moeten voorkomen dat inwoners van de gemeente Sluis bij het bieden op een huis worden overboden door mensen van buiten de gemeente, die het huis willen gebruiken als vakantieverblijf of voor de verhuur aan toeristen. Deze kopers beschikken over het algemeen over een groter budget.

Beleid is aangescherpt

Om eigen inwoners meer kansen te geven en de dorpen leefbaar te houden is het beleid nu aangescherpt. Tweede woningbezitters hebben voortaan een vergunning nodig, de huizen mogen nog maar een beperkt aantal nachten worden verhuurd en de forensenbelasting is verhoogd. Forensenbelasting is een belasting die geldt voor mensen die wel een huis in de gemeente hebben, maar er niet permanent wonen.

Het nieuwe beleid komt er mede na protesten van inwoners.

Op papier zijn het logische maatregelen zeggen de makelaars, maar de praktijk lijkt tot nu toe iets anders uit te wijzen. Er zou sprake zijn van een mismatch. Zonder het nog met cijfers te kunnen onderbouwen zien de makelaars een stijging in het aantal huizen dat nu te koop komt. Maar die woningen zijn niet altijd geschikt voor permanente bewoning. Ze vallen af vanwege het mindere comfort en de vaak kleinere kamers of door de vraagprijs die vaak ver boven het budget van de gemiddelde woningzoeker ligt.

Dit huis (midden) in Cadzand staat te koop voor 495.000 euro

Een van de huizen die op de markt is gekomen is een huis in Cadzand. Makelaar Rémy Versluijs heeft het huis in de verkoop dat qua woonoppervlakte ideaal zou zijn voor een starter, maar qua prijs niet. Het huis van 90 vierkante meter op een perceel van 170 vierkante meter in het centrum van het dorp staat te koop voor 495.000 euro. Ter vergelijking: In Goes en Middelburg wordt voor een vergelijkbaar huis tussen de 250.000 en 300.000 euro gevraagd.

Ideaal als tweede woning

Eenmaal binnen lijkt het huis in Cadzand ideaal te zijn om te gebruiken als tweede woning. Met zowel beneden als op de eerste verdieping een slaapkamer met eigen badkamer. Makelaar Versluijs moet toegeven dat het huis wat klein is voor permanente bewoning: "Daarvoor heb je toch wat meer ruimte nodig."

Makelaar Rémy Versluijs

Versluijs sluit uit dat de nieuwe eigenaar toestemming kan krijgen om het als tweede woning te gebruiken. Dat heeft meerdere redenen, maar de belangrijkste is dat het huis in een toeristische kern staat, waar de gemeente juist meer permanente bewoning wil en minder vakantieverblijven. Om dat voor elkaar te krijgen zijn eigenaren vergunningsplichtig.

Vergunning aanvragen

Zo'n vergunning aanvragen kon tot 1 maart. In totaal zijn er bij de gemeente 420 aanvragen binnengekomen. Of die ook worden verleend, wordt de komende tijd duidelijk. Alleen voor huizen buiten de kernen en met een WOZ-waarde boven de 355.000 euro is geen vergunning nodig. De WOZ-waarde van het huis in Cadzand ligt volgens Versluijs ver onder die grens.

Dan verkopen we het maar niet is de gedachte. Ze gaan het zeker niet weggeven.

makelaar Rémy Versluijs

De vraagprijs van het Cadzandse huis is volgens Versluijs 'marktconform'. Dat de prijs hoger is in vergelijking met soortgelijke huizen op andere plekken in Zeeland, komt door de populariteit van de gemeente onder tweede woningbezitters. Het oude beleid van de gemeente was erop gericht om verpaupering tegen te gaan. Om te voorkomen dat huizen te lang leeg zouden staan en uiteindelijk onverkoopbaar zouden worden, werd ruim baan gemaakt voor tweede woningbezitters. Ze kregen toestemming de huizen te kopen en te gebruiken als vakantieverblijf en voor de toeristische verhuur. Het maakte de gemeente populair onder mensen die een eigen vakantiehuis wilden of daarin wilden beleggen. Een investering die de eigenaren bij de verkoop terug willen zien.

Prijzen zullen niet snel dalen

Mede daarom ziet Versluijs het niet zo snel gebeuren dat deze huizen in prijs gaan dalen. "Dan verkopen we het maar niet, is de gedachte. Ze gaan het zeker niet weggeven." Maar is het huis dan wel te verkopen? "De tijd zal het uitwijzen." zegt hij diplomatiek. "Ik doe m'n best."

Evaluatie beleid

De coalitiepartijen in de gemeente Sluis hebben in het onlangs vernieuwde coalitieakkoord afgesproken dat ze het nieuwe beleid nog gaan evalueren. Op zijn vroegst in 2026 worden er eventueel aanpassingen gedaan.

Deel artikel: