Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Nog geen plannen voor Koningsdag? Hier vind je gratis vermaak in Fryslân

Op Koningsdag staat er in Fryslân weer een vrolijk boeket aan activiteiten te wachten. Mocht de agenda zaterdag nog leeg staan, dan kun je inspiratie halen uit dit lijstje gratis Fries vermaak.

De een verkoopt oude Donald Duckjes op de vrijmarkt, de ander gaat op zoek naar drank en gedreun bij festivals. Wat je voorkeur ook mag zijn, in Fryslân zijn er zaterdag opties te over.

Festivals en concerten

Op het Mata Hariplein in Leeuwarden gaat de volumeknop open. Je hoeft alleen maar af te gaan op de beats van onder anderen Steff Da Campo, Funkbuster en Richy Montana. Het festival duurt van 14.30 uur tot middernacht.

Ook in Heerenveen kun je je onderdompelen in het feestgedruis. Op de Oude Koemarkt klinkt de muziek vanaf 13.00 uur. Dan trapt de Fedde Schurer Bigband af, gevolgd door DJ Stocks en nog een sliert artiesten. De dresscode op het feest laat zich raden: als het maar oranje is.

Koningsdag op de Koemarkt in Heerenveen

Bij Kingcity, in het Thalenpark in Drachten, is er eveneens geen entree. Wat er wel is, naast de foodtrucks, zijn de opzwepende klanken van Qmusic, Kings of Diamonds, Bertus Sipma en andere dj's. Dit is van 14.00 tot 01.00 uur.

Bovenstaande is een greep uit de festivalgrabbelton; ook in andere Friese plaatsen zijn optredens te vinden.

Genieten van het groen

Ben je deze dag liever tussen de planten en bloemen? Dan biedt de Tropische Kas in Beetsterzwaag wellicht uitkomst. Op Koningsdag gaan de toegangspoorten er namelijk weer open voor een nieuw seizoen.

De Tropische Kas in Beetsterzwaag

Het terrein van de Tropische Kas is fraai aangekleed met fleurige borders en een grote kuipplantencollectie. De kas is open van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Mocht je een rondleiding door het groen willen, dan betaal je 6 euro.

Je kunt er zaterdag ook voor kiezen om de wandelschoenen aan te trekken. Geheel volgens traditie organiseert wandelsportvereniging De Blaren in Noordwolde de Rotan Wandeltocht, als eerbetoon aan het feest van de koning. De afstanden variëren van 7,5 tot 30 kilometer. Meer info staat op de website.

Fietsen door De Alde Feanen is ook een optie

Sportieve uitjes hoeven natuurlijk niet georganiseerd te zijn. Neem fietstochten. Want ook op Koningsdag kun je heerlijk door het natuurschoon rollen. Enkele opties: spring eens op de trappers in het Nationaal Park De Alde Feanen, het Friese Merengebied of Oranjewoud.

Struinen over vrijmarkten

Het is bekend: een Koningsdag zonder vrijmarkt, is als Bassie zonder Adriaan. En dus liggen de spulletjes van zolder weer klaar op de uitgevouwen kleedjes.

Mocht je op zoek zijn naar snuisterijen, of gewoon zin hebben om over de markten te struinen: de hebbedingetjes zijn nooit ver weg. Op veel plaatsen in de provincie kun je (kleine) vrijmarkten vinden.

Vrijmarkt in Leeuwarden afgelopen jaar

De grootste vrijmarkt is in de grootste stad. Van de Wirdumerdijk tot de Groeneweg en het Oldehoofsterkerkhof, in Leeuwarden ben je wel even onder de pannen.

En voor degenen die hun neus ophalen voor oude meuk en handgemaakte items: tussen de Nieuwesteeg en De Waag kun je terecht voor nieuwe spullen.

Deel artikel: