Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Utrechter (50) die eigen dochter misbruikt zou hebben is vrijgesproken

Een 50-jarige Utrechter die zijn dochter jarenlang zou hebben misbruikt, is gisteren vrijgesproken. Er was volgens de rechtbank onvoldoende bewijs en ook de verklaring van het meisje was volgens de rechtbank onvoldoende voor een veroordeling. Eerder eiste het OM zes jaar celstraf en een schadevergoeding van 40.000 euro.

Het misbruik zou volgens de dochter zijn begonnen toen ze 14 jaar oud was. Volgens de dochter duurde dat zeker vijf jaar en eindigde het toen ze op 19-jarige leeftijd van haar vader zwanger werd.

Lastig te bewijzen

De rechtbank stelt dat dergelijke zedenzaken lastig te bewijzen zijn. "Als de verdachte ontkent dan wordt het het woord van de één tegen het woord van de ander." In dit geval vindt de rechter de verklaring van de dochter niet belastend genoeg. Ook ontbreekt objectief bewijsmateriaal.

De vader verklaarde eerder dat hij tien of vijftien keer gemeenschap had met zijn dochter, vanaf haar achttiende jaar. Hij beweerde dat zij hem daartoe had gedwongen. Dat zij al vanaf haar veertiende door hem zou zijn misbruikt, was volgens hem gelogen. De dochter zou toen meerdere malen aan de bel hebben getrokken bij haar school en andere instanties, maar daar werd volgens haar advocate veel te weinig mee gedaan.

In de knoop

In 2017 appte het meisje met een medewerker van Jongerenwerk Utrecht (JOU). Op dat moment zat ze psychisch in de knoop en sneed en bekraste ze zichzelf. Daarvan stuurde ze foto's naar de JOU-medewerker. De betreffende medewerker verklaarde dit in de rechtszaal, maar haar getuigenis staat volgens de rechter te ver af van het vermeende misbruik van de vader en kan daarom niet als bewijs gezien worden.

Verklaringen van andere zorgmedewerkers van Veilig Thuis, die destijds in gesprek waren met het meisje, zijn volgens de rechtbank ook niet voldoende om haar verklaringen te ondersteunen, omdat de medewerkers alleen het slachtoffer zelf als bron hebben.

Onvoldoende bewijs

Dat de dochter als minderjarige al door vader zou zijn misbruikt kan volgens de rechtbank dus niet met zekerheid worden vastgesteld. Wel concludeert de rechtbank vast dat de 50-jarige Utrechter vanaf het moment dat zij meerderjarig was seks met haar heeft gehad.

Er is echter onvoldoende bewijs om vast te stellen dat zijn dochter de seksuele handelingen gedwongen onderging, zegt de rechtbank. De verhouding vader-dochter en het leeftijdsverschil tussen de twee vormen daarvoor ook te weinig ondersteunend bewijs.

De verdachte zat in afwachting van de rechtszaak lange tijd in voorarrest, maar werd op 4 april vrijgelaten. Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Dat moet dan binnen twee weken na de uitspraak gebeuren.

Deel artikel: