Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Goed nieuws uit de natuur en ook nog over de 'mooiste vogel van Zeeland'

Veertig jaar geleden kwamen ze nog nauwelijks voor in de delta. Nu zijn er meer dan duizend nesten geteld. De lepelaar is een succesverhaal. Tot grote vreugde van wandelaars en natuurbeschermers. De 'mooiste vogel van Zeeland' is steeds vaker te zien.

  • Delta Milieu Projecten
  • Delta Milieu Projecten
  • Delta Milieu Projecten
  • Delta Milieu Projecten

Vogelonderzoeker Floor Arts van Delta Milieu Projecten is verheugd: "Er zijn wel meer soorten waar het iets beter mee gaat, maar de grootste toename zien we bij de lepelaars." Bij de inlagen van Ouwerkerk naast het watersnoodmuseum is een kleine kolonie aan het nestelen. "Hier broeden wel zo'n dertig lepelaars. Kijk, en allemaal meeuwen ook. Daar houden de lepelaars van. Die meeuwen jagen de roofvogels weg."

Net weer terug na 4.000 km vliegen

Op hun lange steltpoten zijn de lepelaars bezig met hun nesten. "Het is altijd fijn om te zien dat ze weer terug zijn", zegt Arts. De vogels overwinteren in Zuid-Europa en voor de kust van Mauretanië. Ze hebben net 4.000 km afgelegd om in Ouwerkerk te komen broeden. "Wij vliegen 10 uur in een vliegtuig en die vogels vliegen dat gewoon zelf. Daar doen ze zo'n vier weken over."

Afbeelding ter illustratie

Deze plekken als de inlagen van Ouwerkerk zijn de reden waarom het zo goed gaat met de lepelaars, vertelt Floor Arts: "Ze hebben allemaal nieuwe plekken ontdekt en daar bleek het ook heel goed te gaan. Ze hebben allemaal nieuwe kolonies. De aantallen nemen toe."

Nog een reden van de voorspoed: meer garnaaltjes

Waarschijnlijk speelt ook de verbetering van de waterkwaliteit een rol, denkt Arts. "Ze eten visjes en garnalen. Als het daar goed mee gaat, gaat het ook goed met de lepelaars." Goede waterkwaliteit? Maar Nederland heeft van heel Europa het meest vervuilde water. "Ik zeg niet dat de waterkwaliteit goed is, maar die is iets verbeterd. En daardoor zijn er weer visjes en garnalen."

Veel andere vogelsoorten nemen af in het deltagebied. "Met heel veel soorten in de Oosterschelde en Westerschelde gaat het slecht", constateert Arts. De geoorde fuut bijvoorbeeld. Die is in vijftien jaar meer dan gehalveerd, van zo'n 2.000 naar 750 exemplaren. Het succesverhaal van lepelaars is een opsteker voor natuurbeschermers. Arts: "Ja, dit is echt een lichtpuntje."

Deel artikel: