Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Automobilist moet nog bijna jaar geduld hebben met slecht leesbare borden

De onleesbare borden boven de snelwegen rond Utrecht worden uiterlijk over een jaar vervangen. Dat laat Rijkswaterstaat weten op vragen van RTV Utrecht. De actie komt nadat gedeputeerde André van Schie verhaal ging halen bij Rijkswaterstaat.

Het stoort menig weggebruiker al jaren, de grote hoeveelheid lastig leesbare borden boven de snelwegen. De Ring Utrecht spant wat dat betreft de kroon. Het woord 'Maarssen' bij een afslag op de A27 is nagenoeg geheel verdwenen. Op andere plekken ontbreken delen van plaatsnamen, afritnummers en andere belangrijke informatie. Het verslechteren van de leesbaarheid is al jaren aan de gang.

Budget

In juni vorig jaar ging RTV Utrecht op zoek naar het antwoord op de vraag waarom de blauwe borden niet hersteld worden. Dat heeft te maken met 'budget, prioriteit en planning', liet een woordvoerder destijds weten. En vervolgens gebeurde er niets met de borden.

De borden zijn aan het einde van hun levensduur, de lijmlaag laat los. Op enkele plekken zijn ze hersteld met stickers, maar het grootste deel blijft in deplorabele staat. Lezers van RTV Utrecht hebben trouwens een andere verklaring voor het uitblijven van de vervanging: volgens hen blijven ze hangen, omdat de verbreding van de snelwegen rond de stad steeds uitgesteld wordt, vanwege de discussie over de bak bij Amelisweerd.

Gedeputeerde André van Schie (VVD) windt zich ook op over de borden. De provincie gaat niet over de snelwegen, maar toch maakte Van Schie werk van het probleem. Hij nam contact op met Hoofddirecteur-Ingenieur Eric Diepstraten van Rijkswaterstaat. "In het gesprek werd duidelijk dat zij dezelfde zorgen delen over de leesbaarheid van de verkeersborden boven de Ring Utrecht", laat Van Schie aan RTV Utrecht weten. Tegen de gedeputeerde zegt RWS dat ze het probleem gaan oplossen.

Niet bekend wanneer

En dat herhalen ze na vragen van deze site. RWS erkent dat de borden inmiddels slecht leesbaar zijn en dat ze het einde van hun levensduur hebben bereikt. En dus worden ze vervangen. Maar toch zal de automobilist nog geruime tijd geduld moeten hebben. "Het plan is dat de werkzaamheden in het laatste kwartaal van 2024 en het eerste kwartaal van 2025 worden uitgevoerd. Hoe de planning precies gaat verlopen is op dit moment nog niet bekend", schrijft een woordvoerder van RWS.

Dus ondanks dat een afslag als 'Maarsen' het al tijden zonder fatsoenlijke aanduiding moet doen, lijkt RWS geen haast te maken, het euvel is wellicht pas over een jaar verholpen. "Dit is de gebruikelijke lengte van dit soort werkzaamheden", aldus RWS.

Deel artikel: