Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Aangehouden verdachte explosie is huurder ontplofte werkplaats Jalal O.

De man die zaterdag is opgepakt in het onderzoek naar de explosie aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuidwijk is de huurder van de loods waar de explosie is ontstaan. Het gaat om de 34-jarige Jalal O. Meerdere bronnen bevestigen dat aan Rijnmond.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) willen de identiteit van de verdachte niet bevestigen of ontkennen. Wel zegt de politie spullen in het puin te hebben gevonden die te maken kunnen hebben met het maken van verdovende middelen, daarom is een 34-jarige man opgepakt. "Dan moet je denken aan verschillende vaten met chemicaliën, een weegschaal, een zeef. Dingen die het bij elkaar aannemelijk maken dat daar drugs is vervaardigd", vertelt een woordvoerder van de politie hierover.

Rijnmond had de afgelopen dagen regelmatig contact met O. Hij was nadrukkelijk aanwezig bij de rampplek, onder meer om op eigen houtje naar slachtoffers te zoeken.

Na zijn aanhouding is geprobeerd om hem te bellen, maar zijn telefoon bleek uitgeschakeld. Ook zijn familie kan hem niet bereiken.

Werkplaats

In zijn werkplaats deed O. klussen in het sanitair, zei hij eerder tegen Rijnmond. Ook liet hij zijn vriend en collega Mustafa gebruikmaken van de ruimte. Mustafa was maandag op het moment van de explosie aan het werk met Ilyas, het neefje van O. Beide mannen overleefden de explosie niet. Jalal O. zelf was 40 minuten voor de explosie weggereden van zijn werkplaats. Hij maakte rechtsomkeert toen hij Mustafa en Ilyas niet te pakken kreeg na de eerste berichten over de brand.

Jalal verklaarde tegen Rijnmond dat hij aan een deur van een klant aan het sleutelen was terwijl Mustafa en Ilyas spullen aan het uitladen waren. Dat wilde niet lukken, dus liet hij de twee achter. Daarna reed hij weg uit de straat.

Onbegrip

Eerder tastte O. in het duister over de oorzaak van de explosie. "Ik begrijp er niks van", zei O tegen Rijnmond. Hij vertelde dat de keuken in zijn werkplaats elektrisch is en dat er alleen een cv-ketel hangt. "Voor de rest niets. We koken thee elektrisch. Het lijkt op een gasexplosie. Ik weet het niet. Ik word gek."

Samenwerking politie

Twee dagen na het drama sprong O. over het hek dat voor de rampplek stond. "Ik heb veel respect voor de forensische opsporing. Ik snap hun werk, ze zijn aardig", benadrukt hij. Desondanks kreeg de wanhoop woensdagmiddag toch de overhand. Er ontstond chaos op de plek van de explosie. O. brak door de politieafzetting heen en klom over het hek.

Samen met een neef van slachtoffer Kamran haalde hij uiteindelijk het lichaam van zijn buurman onder het puin vandaan, ondanks de aanvankelijke bezwaren van de politie. Er ontstond na de chaos een bijzondere samenwerking tussen de nabestaanden en de politie, blikte hij terug. Waar de politie in eerste instantie niet toestonden het lichaam van Kamran te bergen, boden ze uiteindelijk wel een helpende hand.

Jalal O. tilt samen de broers van Kamran zijn lichaam uit de puinhopen

Deel artikel: