Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

GGD waarschuwt voor houtstook: 'Zeer zorgelijk voor volksgezondheid'

Houtkachels en open haarden zorgen in Nederland voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot en dat is volgens de GGD "zorgelijk tot zeer zorgelijk voor de volksgezondheid". Die wil daarom dat de overheid maatregelen neemt om de overlast van houtstook terug te dringen, blijkt uit onderzoek van Pointer, dat alle 25 gezondheidsdiensten bevroeg.

Om die 25 procent van de fijnstofuitstoot in perspectief te plaatsen: het wegverkeer stoot zo'n 6 procent van alle fijnstof uit. De laatste tien jaar is er een flinke groei geweest van het aantal bedrijven dat kachels en haarden verkoopt én is het aantal geregistreerde bedrijven dat brandhout verkoopt bijna verdubbeld.

Daardoor stijgt de fijnstofuitstoot door kachels en haarden sinds 2020 weer en dat is problematisch, aldus de GGD. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, TNO, RIVM en GGD Amsterdam blijkt bovendien dat mensen vaker benauwd zijn en verkoudheidsklachten ervaren op dagen met veel houtrook in de buitenlucht.

Stookverbod

Driekwart van de GGD's zou daarom het liefst een grootschalige publiekscampagne over gezondheidsrisico's van houtrook willen. Daarnaast is er meer regelgeving nodig en pleit een groot van de gezondheidsdiensten voor een stookverbod bij code oranje of rood van de Stookwijzer, een online tool van de overheid die met codes aangeeft of het verantwoord is om in jouw buurt te stoken.

Staatssecretaris Heijnen wil voorlopig geen landelijke regels instellen, maar inzetten op vrijwillig minder stoken. Op sommige plekken zijn er wel al lokale regels. Zo mag er in Utrecht vanaf 1 januari 2025 geen hout meer gestookt worden in de buitenlucht en kunnen inwoners van Renswoude en Veenendaal een subsidie van 1000 euro krijgen om het rookkanaal van hun woning te laten verwijderen of definitief onbruikbaar te maken. In Utrecht is dat zelfs 1500 euro.

Deel artikel: