Code rood in West-Brabant: de drinkwaterreserves zijn op
Het is niet meer vanzelfsprekend dat er overal in Brabant altijd drinkwater uit de kraan komt. Die boodschap klinkt steeds luider. Volgens het grootste drinkwaterbedrijf van de provincie is het in West-Brabant zelfs ‘code rood’ omdat er geen drinkwaterreserves meer over zijn.
Eerst het RIVM, toen de Inspectie Leefomgeving en Transport en nu ook minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Allemaal waarschuwen ze voor een scenario dat er op sommige plekken in het land geen drinkwater meer beschikbaar is.
Ook volgens drinkwaterbedrijf Brabant Water kan die situatie hier ontstaan. Vooral in West-Brabant is het niet zeker dat er in droge periodes nog genoeg water is voor iedereen. “Als er in West-Brabant nu iets technisch misgaat óf er ineens veel vraag naar water is, dan kan het voorkomen dat er tijdelijk op plaatsen niet meer genoeg water uit de kraan komt”, zegt Brabant Water in een reactie. “Er zijn geen reserves meer om op terug te vallen. Het is er code rood.”
De hoeveelheid grondwater die in het westen van Brabant mag worden gebruikt voor drinkwater is niet langer genoeg. Dat komt doordat er steeds meer mensen bijkomen die huizen met een drinkwateraansluiting nodig hebben. En volgens Brabant Water zorgt ook de groeiende economie voor meer bedrijven die drinkwater nodig hebben.
In het westen van de provincie zijn volgens de drinkwaterbedrijven de problemen het grootst. Daarom kijken ze daar nu naar nieuwe bronnen in de bodem om water uit te halen. Een bron bij Kruisland is daar volgens Brabant Water geschikt voor. Maar het kost veel tijd om uit te zoeken of het grondwater bij Kruisland geschikt is, de vergunningen te regelen en alle partijen met verschillende belangen in de omgeving op één lijn te krijgen.
Bezwaren en zienswijzen van natuur- en landbouworganisaties kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het proces in Kruisland wordt vertraagd. Deze nieuwe drinkwaterbron kan dus te laat komen voor West-Brabantse inwoners. Van provincie Noord-Brabant mogen er voorlopig geen andere vergunningen meer bij komen.
Daarom is het drinkwaterbedrijf op zoek naar een ander soort bronnen die niet onder de vergunningsruimte vallen. “We kijken nu of we ook brak grondwater en zeewater voor drinkwaterwinning kunnen gebruiken”, zegt Brabant Water. Brak grondwater zit heel diep in de bodem en is een beetje zout.
Volgens drinkwaterbedrijf Evides moeten we ervoor zorgen dat drinkwaterbronnen minder vuil worden met giftige stoffen. “Wanneer nemen overheden, bedrijven en de landbouw hun verantwoordelijkheid en zorgen zij ervoor dat drinkwater niet meer wordt vervuild?”, zegt het bedrijf in een reactie. Evides voorziet een klein deel van West-Brabant van drinkwater.
Het helpt volgens de bedrijven ook als we minder drinkwater gebruiken. Brabant Water: “Er moet in ieder geval nu iets gebeuren. Mensen realiseren zich niet dat als je nu niks doet, je straks in de problemen komt.”