Afbeelding ter illustratie
Dit is een nieuwsbericht van
L1 Nieuws
Aangepast

Politie heeft 'handen vol' aan overlast door verwarde mensen

De politie is nog altijd veel tijd kwijt aan meldingen van overlast door verwarde personen. "Dit legt flink beslag op de capaciteit van de eenheid Limburg die toch al flink onder druk staat", stelt politiewoordvoerster Diana van Lieshout.

Vorig jaar werd er ruim 7.500 keer melding gemaakt van overlast, blijkt uit de jaarcijfers van de politie.

Lichte daling

Hoewel dit aantal net iets lager ligt dan in 2022, noemt de Limburgse politie de 'ontwikkeling zorgelijk'. "Ondanks de marginale daling is het aantal meldingen nog steeds erg hoog. Als politie hebben we de handen vol aan deze meldingen."

Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal meldingen van overlast door verwarde personen namelijk meer dan verdubbeld.

Grip op leven kwijt

Bij verwarde personen moet je niet alleen denken aan mensen die in hun hoofd met zichzelf in de knoop zitten. "Het gaat ook om mensen die zorgen hebben en de grip op hun leven terug willen", vertelde Onno Hoes in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hoes leidde twee jaar lang het Schakelteam Personen met Verward Gedrag. "Deze mensen zitten tegen de geweldscyclus aan: ze zijn verward en bivakkeren vaak op straat."

Passende hulp

Agenten proberen incidenten zo snel mogelijk bij de ketenpartners te melden zodat er gepaste hulp komt voor de betreffende persoon. Maar dat is geen makkelijke opgave. "Het is een groot probleem en een grote uitdaging om bij de juiste zorginstellingen passende hulp te vinden voor verwarde personen, kwetsbare mensen met multi-problematiek of oplossingen te zoeken voor mensen - zoals arbeidsmigranten - die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben", vertelt de politiewoordvoerster.

Lokale verschillen

Hoewel het totale aantal meldingen in de provincie afnam, zagen de meeste gemeenten een toename. In 18 van de 31 gemeenten nam de overlast door verwarde personen in meer of mindere mate toe. In Voerendaal, Eijsden-Margraten en Beesel was zelfs een ruime verdubbeling te zien. En ook in Mook en Middelaar kwamen bijna twee keer zoveel meldingen binnen.

In Gulpen-Wittem, Horst aan de Maas en Maasgouw is juist een flinke daling van het aantal meldingen te zien. Een verklaring voor de lokale stijging of daling van het aantal meldingen is er vaak niet. De hulp aan één persoon kan al een wezenlijk verschil maken. Eén persoon kan namelijk voor meerdere meldingen zorgen.

Gerichte aanpak

Met een aantal gemeenten heeft de politie inmiddels afspraken gemaakt om de problemen vaker lokaal en gericht aan te kunnen pakken. Zo werken meerdere gemeenten in Noord-Limburg inmiddels samen in het project 'Grip op onbegrip'. Door iemand te helpen bij het realiseren van een stabiel leven, is de kans op escalatie en gevaarlijk gedrag kleiner.

In Horst aan de Maas krijgen medewerkers van de gemeente bijvoorbeeld trainingen om te leren hoe ze mensen met verward gedrag beter te hulp kunnen staan.

Samenwerking

"In de praktijk betekent dat: als je de eerste signalen krijgt dat iemand de grip op zijn of haar leven aan het verliezen is, alle instanties om tafel gaan om te kijken hoe we deze persoon kunnen begeleiden", legt Onno Hoes uit. "Of dat nou met werk, schuldenproblematiek of lichamelijke ziekte te maken heeft, het is vaak een opsomming van problemen waar mensen in vastzitten."

Als de instanties samen deze kwesties persoonlijk behandelen, wordt de situatie daadwerkelijk beter. "Dat is de beste methode", stelt Hoes. Het project 'Grip op onbegrip' zit nog in de ontwikkelingsfase. Daarom zijn er nog geen specifieke resultaten bekend.

Overlast door zwervers

Die aanpak zou ook bij zwervers kunnen helpen. De overlast door zwervers neemt namelijk toe. Dat blijkt ook uit de politiedata. Vorig jaar kwamen er bijna 1.600 meldingen van overlast door zwervers bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 200 meer dan in 2022; een stijging van 21 procent.

Deel artikel: