Steeds meer zorgen om waterkwaliteit van de Maas
Zeven miljoen Belgen en Nederlanders zijn afhankelijk van de Maas voor hun drinkwater. Maar de kwaliteit van dat water staat steeds meer onder druk en dus nemen protesten van actiegroepen en natuurorganisaties toe.
Extinction Rebellion protesteerde onlangs bij Waterschap Limburg in Roermond tegen Chemelot die een vergunning kreeg om meer dan zeshonderd chemische stoffen te lozen op een zijtak van de Maas. Die vergunning is nog tot 2027 geldig.
Vervuiler betaalt niet
Volgens de actiegroep blijft het onbestaanbaar dat we eerst de rivier vervuilen met chemische stoffen om vervolgens het Maaswater verderop weer in te nemen voor drinkwater. Indra Steens van Extinction Rebellion: "De complexe zuivering van dat water wordt betaald van ons belastinggeld en strookt niet met het principe: de vervuiler betaalt."
Verantwoord ondernemen
Ook de organisatie Maas Cleanup die ijvert om van de Maas een rechtspersoon te maken om de rivier zo beter te beschermen in de toekomst, vindt dat er meer moet gebeuren tegen lozingen van schadelijke stoffen. Huub Waterval van Maas Cleanup: "Veel bedrijven zeggen; we blijven binnen de grenzen van de wet. Maar het gaat ook over moreel en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Is het dan nog wel normaal in deze tijd?"
Bedreigingen
De samenwerkende drinkwaterbedrijven verenigd in RIWA-Maas slaan alarm. Niet alleen door lozingen van chemische stoffen, ook door meststoffen en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en medicijnresten van inwoners die via het riool in de rivier terechtkomen. Vorig jaar werden bij tachtig stoffen de Europese streefwaarden overschreden. Het gevolg: ruim zestig keer moesten waterbedrijven stoppen met inname van Maaswater.
Water wordt schaars
"Dat is veel te veel", zegt directeur Maarten van der Ploeg. "Het verbetert niet echt de afgelopen jaren. Daarbij komt de klimaatverandering met lange droge periodes met een lage afvoer en dus hoge concentraties. Ook komen er er nu achter dat sommige schadelijke stoffen veel gevaarlijker zijn dan gedacht. Dan moeten we nu wel wakker worden als we in de toekomst nog steeds schoon water willen uit de kraan."