Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Van zelfoogsttuin tot boerderijwinkel: deze boeren helpen de kloof met de burger dichten

De afgelopen jaren bleek het geen gemakkelijke opgave om "de kloof" tussen boeren en burgers te dichten. Toch zijn er genoeg boeren die initiatieven daartoe nemen, zoals het onderhouden van een zelfoogsttuin of een winkeltje op het erf dat het contact met buurtgenoten warm houdt. Drie boeren uit de provincie Utrecht zijn om die reden in het zonnetje gezet.

Cor Holtackers van Het Lokaal in Amersfoort, Max van Tilburg van Het Hof van Gunterstein in Breukelen en Ramona Schalkwijk van Bloemenweidemelk in Montfoort kregen gisteren uit handen van gedeputeerde Mirjam Sterk de Waarde-Ring uitgereikt. Het is voor het eerst dat de provincie Utrecht deze prijs uitreikt aan boeren die "een inspirerend voorbeeld zijn voor het toekomstig landelijk gebied".

En dat was "een leuke verrassing", vindt boer Max van Tilburg uit Breukelen. "We krijgen al veel waardering omdat we veel doen voor burgers, maar het extra stukje vanuit de andere kant is heel fijn. En ook het geldbedrag is mooi meegenomen." De winnende boeren kregen een voucher van 2500 euro om activiteiten te organiseren.

Zelfoogsttuin

Op zijn biologische melkveehouderij heeft Van Tilburg 70 hectare land met 65 koeien en een zogeheten 'zelfoogsttuin'. "Gedurende het seizoen, van half mei tot half november, komen 125 families oogsten. De groenten telen wij zelf allemaal. De families die het oogstdeel gekocht hebben aan het begin van het jaar, krijgen van ons wekelijks instructies wat ze kunnen oogsten. Heel veel mensen hoeven daardoor geen groenten meer bij de supermarkt te halen, ze zijn helemaal voorzien door onze tuin. Er werken ook vrijwilligers uit het dorp, op die manier ontstaan er ook weer allerlei netwerken tussen boeren en burgers onderling."

De prijs is een ondersteuning van "onze eigen visie en motivatie", denkt boerin Ramona Schalkwijk van Bloemenweidemelk in Montfoort. "Ik denk dat wij alle drie, onafhankelijk van elkaar, mensen inzicht geven in wat er nodig is om de landbouw anders in te richten én wat mensen daar zelf aan kunnen doen. Waar ligt de gedeelde verantwoordelijkheid, de samenwerking en de gedragenheid om dat te kunnen slagen? Daar helpen deze initiatieven wel in."

Zes jaar geleden nam Schalkwijk de melkveehouderij van haar ouders over en sindsdien is ze bezig met de transformatie naar "een natuurinclusief bedrijf". Ook bij haar kunnen, net als in Breukelen, mensen meedelen in de oogst van de boerderij.

Komend jaar hoopt de boerin nog meer te ondernemen. "Een halfjaar geleden hebben we onze eerste boerenwinkel in Woerden geopend. We willen ook nog een winkeltje op het erf beginnen en een boerenwinkel in Leidsche Rijn, om nog gemakkelijker onze producten en die van andere lokale natuurinclusieve boeren te kunnen aanbieden."

Onzekerheden

Volgens gedeputeerde Sterk is dat precies het soort initiatieven waar nu behoefte aan is. "Juist in deze tijd is het belangrijk om deze agrariërs een hart onder de riem te steken. De boeren hebben met veel onzekerheden te maken en er komen grote veranderingen op hen af. Het is goed als burgers weten voor welke uitdagingen boeren staan en dat je als consument kan helpen bij verduurzaming van de landbouw door bijvoorbeeld meer streekproducten te kopen. En voor de boeren is het fijn om te horen waar de consument behoefte aan heeft, zodat daar op ingespeeld kan worden."

De provincie Utrecht is van plan de Waarde-Ring vanaf nu jaarlijks uit te reiken. Volgend jaar is het thema 'voedseleducatie'.

Deel artikel: