Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Gemeente Tholen zet zich in voor het behoud van weervisserij

De gemeente Tholen wil samenwerken met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom om de weervisserij te behouden. Er is nog maar één familie die deze traditionele techniek van visserij toepast in de Oosterschelde en ze willen voorkomen dat de traditie helemaal uitsterft. Vandaag werd een voorstel aangenomen om de oude vistechniek te beschermen en te behouden.

De weervisser aan het werk op de Oosterschelde

Maatregelen zijn nodig om te zorgen dat de weervisserij in de Oosterschelde niet helemaal verdwijnt. Door de afname van de ansjovispopulatie stond het ambacht sinds 2020 onder druk. Vandaag werd daarom in de vergadering van de Provinciale staten van Noord-Brabant gestemd op de PVV-motie ter behoud van de weervisserij. De motie werd aangenomen.

Deze motie roept op tot nauwe samenwerking tussen de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, de Provincie Zeeland, de gemeente Bergen op Zoom en de gemeente Tholen. Zij moeten doelgerichte maatregelen treffen om de weervisserij te behouden. Het behoud wordt gezien als een belangrijke verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties.

Deel artikel: