Water bij Oosterschelde vervuild met landbouwgif
Op een locatie in Rilland, vlakbij de Oosterschelde, is een teveel aan landbouwgif gemeten. Dat blijkt uit een rapport van actiegroep Natuur en Milieu, die 153 natuur- en recreatiegebieden onderzocht. Eric Mahieu van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) zegt dat het nooit goed is dat er zulke verhoogde waardes gemeten worden, maar hij reageert ook enigszins opgelucht. Hij is blij dat er niet te veel gif ín de Oosterschelde is gemeten. "Dan is het een heel ander verhaal."
Veel zorgen zijn er dus niet bij Mahieu, omdat de metingen die rood uitsloegen binnendijks liggen. Al ligt er volgens hem altijd een groter gevaar op de loer. "Uiteindelijk zie je dat dat water wordt afgevoerd en als het hard regent dan gaat het snel naar buiten. Wat dat betreft zit het hele systeem aan elkaar vast." Hij vindt het dan ook belangrijk dat precies bekeken wordt wat er in het water terechtkomt en waar het heengaat.
Mahieu zegt dat er bij de productie van voedsel verschillende giffen vrijkomen. "Bijvoorbeeld insecticiden om je gewas vrij van plagen te houden en fungicide om te zorgen dat het niet weg schimmelt." Het gebruik van die middelen is legaal, geeft Mahieu aan. Desondanks maakt hij zich wel zorgen. "Wat nu ook in dit onderzoek boven komt drijven is dat niet één of twee middelen worden gevonden in het water, maar soms wel vijftien. De grote vraag is, en dat weten mensen in dit land ook niet: wat doet de combinatie van die stoffen", zegt hij. "Als je die combineert en samen in het water doet, misschien is dat samen wel een tikkende tijdbom."
Recreanten die in de Oosterschelde willen zwemmen, hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt Mahieu. "Over het algemeen zijn dit middelen waarvan normen zo streng vastgelegd zijn dat je nog prima kunt zwemmen. Misschien is het geen goed idee om het slootwater op te gaan drinken in een glaasje, maar ik denk dat de meeste mensen dat niet snel zullen gaan doen."
Naar aanleiding van het onderzoek roept milieugroep Natuur en Milieu de overheid op om een extra belasting op gif in te voeren. Dat moet het gebruik ervan minder aantrekkelijk maken. In Denemarken is zo'n belasting al ingevoerd. Daarnaast wil Natuur en Milieu dat de meest giftige stoffen worden vervangen door minder schadelijke stoffen én dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de buurt van natuur- en drinkwatergebieden wordt verboden of geminimaliseerd.
Tijdens het onderzoek werd in meer Nederlandse wateren landbouwgif gevonden. De Unie van Waterschappen laat in een reactie weten dat ze de conclusie van het onderzoek herkennen. Volgens de Unie lijkt het verbeteringsproces van de waterkwaliteit te stagneren. De stoffen blijven, ondanks 'vele investering' de afgelopen jaren, een zorg: "Vanuit de landbouwsector en ministeries blijven ook flinke inspanningen nodig om te zorgen dat deze stoffen niet in water en natuur belanden."