Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Mobiel van Jantine lag naast vliegtuigwrak in IJsselmeer: "Wat ik dacht? 'Shit!'"

Hoe is het om een middag zonder mobiel te zitten? Omrop-verslaggeefster Jantine Weidenaar nam onvrijwillig de proef op de som. Bij de berging van een Lancaster in het IJsselmeer, glipte haar iPhone uit haar broekzak en vond zijn weg naar de bodem van een kofferdam.

Veel mensen zullen het wel eens ervaren: je onthand voelen doordat de mobiel niet in de broekzak rust, maar is achtergelaten op de bank of keukentafel. Wat minder vaak voorkomt is dat hij in een kofferdam op het IJsselmeer ligt. Naast de brokstukken van een in 1943 neergestorte Lancaster ED603. Dat is namelijk de plek waar de iPhone 12 van Omrop-verslaggeefster Jantine Weidenaar van de bodem is gevist.

Geglipt uit de kontzak

Weidenaar was dinsdag voor een reportage bij het IJsselmeer, zo'n zes kilometer van de Brandzeedijk. De Koninklijke Landmacht is daar bezig om de Lancaster te bergen. Dat gebeurt in een grote bak van 30 bij 30 meter. Hoe dat in zijn werk gaat, werd onder meer vastgelegd op de iPhone in kwestie.

De kofferdam in het IJsselmeer

Om de wrakstukken van het vliegtuig staan wanden, zodat het water uit de bak kan worden gepompt. "Ik stapte van het platform over naar de zogenoemde walkway. En zoals veel vrouwen had ook ik mijn mobiel in de kontzak, helaas", vertelt Weidenaar. Voor ze erg in had, zag ze haar iPhone in het donkere water verdwijnen.

Ik wilde meteen Googelen hoe lang die iPhone onder water kan blijven. Maar ja...

Omrop-verslaggeefster Jantine Weidenaar

"Wat ik dacht? 'Shit!' Ik wilde meteen Googelen hoe lang die iPhone onder water kan blijven. Maar ja.." Onder andere de interviews en foto's van die dag stonden op de smartphone. De interviews waren bedoeld voor de Omrop- radio-uitzending voor woensdag. Die planning kon dus op de schop.

Geen zeemansgraf

Gelukkig wachtte het toestel geen zeemansgraf: het water werd die dag immers uit het de kofferdam gezogen. Er ging alleen wel zes uur overheen voor het toen twee meter hoge water was teruggebracht naar 30 centimeter.

Een medewerker met waadpak ging uiteindelijk naar beneden voor een kijkje bij de wrakstukken. Ook zette hij een speurtocht in naar de mobiel van Weidenaar.

  • Omrop Fryslân
  • Omrop Fryslân

"Naast het verder werken, moest ik vervolgens ook een flinke poos wachten. En wat doe je dan normaal gesproken? Appen, dingen opzoeken, mails checken. Nu ging ik maar praten met de mensen daar en om me heen kijken", vertelt ze. "Ja, het maakt je even extra bewust van hoe vergroeid je bent met je mobiel."

Uiteindelijk ging er vanuit de kofferdam een hand omhoog. De iPhone was gevonden. 'Oh, en het lijkt erop dat je een appje krijgt', klonk het. De telefoon had de duik dus overleefd. "Ik las later dat hij 30 minuten bestand is in een diepte van zes meter. Dit was zes uur in twee meter diepte."

Een Lancaster

Het toestel laten bijkomen in een bakje met rijst, was dus niet nodig. Hoewel er zo nu en dan nog steeds een druppel IJsselmeerwater uitkomt, volgens de verslaggeefster. "Ik heb hem thuis meteen aan de oplader gelegd. Op vliegtuigstand.."

Deel artikel: