Kans klein dat patiënten Alrijne in andere ziekenhuizen geholpen kunnen worden
De kans is klein dat patiënten die niet geopereerd worden in het Alrijne Ziekenhuis, geholpen kunnen worden in andere ziekenhuizen in de regio. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep West. Het Alrijne Ziekenhuis kondigde deze week aan de operatiekamers in oktober te sluiten voor patiënten die niet verzekerd zijn bij Zorg en Zekerheid.
De regio telt vijf niet-universitaire ziekenhuizen. Naast het Alrijne Ziekenhuis zijn dat het HagaZiekenhuis in Den Haag en Zoetermeer, HMC in Den Haag en Leidschendam, Groene Hart in Gouda en Reinier de Graaf in Delft en Voorburg. De ziekenhuizen zijn vooraf niet ingelicht door Alrijne over de maatregel die voor oktober op de rol staat.
Omdat er meer patiënten zijn dan gedacht is het geld van verzekeraars op, zegt het ziekenhuis. Daarom gaan in oktober de operatiekamers in de vestigingen in Leiden en Alphen aan den Rijn dicht. In Leiderdorp wordt wel doorgeopereerd, maar alleen verzekerden van Zorg en Zekerheid kunnen daar terecht voor planbare operaties.
Overleg is niet verplicht
Dat de andere ziekenhuizen in de regio niet vooraf zijn ingelicht over de maatregel is op zich niet vreemd. Het gaat om planbare zorg en niet om acute en levensbedreigende zaken. Als dat wel het geval zou zijn, had er overlegd moeten worden binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Dat is hier niet aan de orde.
Het Alrijne Ziekenhuis raadt mensen die zijn verzekerd bij andere maatschappijen dan Zorg en Zekerheid aan om hun verzekeraar te bellen en te vragen om wachtlijstbemiddeling. De kans dat mensen in een ander (regionaal) ziekenhuis wel geholpen kunnen worden lijkt klein, zeker omdat het gaat om behandelingen die per se op een bepaald moment gedaan moeten worden.
'Planning al rond'
Haaglanden Medisch Centrum zegt dat de planning voor oktober al klaar is, daar kan niet zomaar in geschoven worden. Het HagaZiekenhuis laat weten dat er sprake zal zijn van triage. Met andere woorden: er wordt gekeken wie er dringend een operatie nodig heeft en wie nog even kan wachten. Maar in het Alrijne moet een specialist al aangeven of een operatie uitgesteld kan worden of niet. Als dat kan, is de kans dat je via triage bij het Haga wel terecht kunt bijzonder klein.
Het Groene Hart Ziekenhuis verwijst op dit moment naar de website. Daar staat de gemiddelde wachttijd voor ingrepen. De algemene wachttijd voor chirurgie bedraagt zo'n twee weken, voor kleine specialistische chirurgische ingrepen twintig dagen. Maar dit zijn niet de tijden tot aan de ingreep, maar de wachttijd tot een eerste consult. Bovendien is het een indicatie. Datzelfde geldt voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft en Voorburg.
Huisartsen bezorgd
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft nog geen zicht op de gevolgen voor huisartsen: 'Wel valt te verwachten dat de wachttijden zullen oplopen en dat patiënten na verwijzing van de huisarts langer zullen moet wachten op een operatie. De sluiting heeft vooral gevolgen voor de patiënt. Die moet langer wachten of naar een andere regio voor een operatie.'
De aangekondigde maatregel van het Alrijne Ziekenhuis is voor de regio uniek. Geen enkel ander ziekenhuis denkt in deze situatie te belanden, omdat de afgesloten contracten voldoende lijken te zijn. Hoe het dan komt dat het Alrijne ziekenhuis wel moet ingrijpen, wil een woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen, behalve dan dat de patiëntenstroom groter is dan gedacht.
Verzekeraars in gesprek
Ondertussen wordt op de achtergrond druk gesproken tussen verzekeraars en het Alrijne Ziekenhuis. Eerder lieten VGZ en Menzis al weten dat de maatregel niet voor hun verzekerden geldt omdat er heel andere afspraken liggen. Zilveren Kruis en CZ toonden zich ook enorm verbaasd. Verzekeraars wilden dat de communicatie op de website van het ziekenhuis werd aangepast. Dat is nog niet gebeurd. Maar er wordt wel gesproken, bevestigen meerdere verzekeraars.
Het Alrijne Ziekenhuis zelf wil niet meer op de kwestie ingaan en verwijst naar het bericht op hun website. Dat luidt nog altijd dat de operatiekamers in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn in oktober op slot gaan, en dat niet spoedeisende operaties in Leiderdorp alleen worden uitgevoerd bij verzekerden van Zorg en Zekerheid.