Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Proef met nieuwe vorm van openbaar vervoer op Schouwen-Duiveland gestart

In de Kop van Schouwen rijdt vanaf vandaag de flextaxi. Die brengt je van een speciale halte naar een andere halte, of naar een van de vervoershubs. Het is een proef om te kijken of deze vorm van vervoer bevalt.

Opstappunten voor de flextaxi op Schouwen-Duiveland

De flextaxi is geen gewone taxi die je thuis ophaalt en naar een adres rijdt. De flextaxi komt naar een speciaal flextaxi-ophaalpunt en brengt je naar busstation Kriekemeet in Burgh-Haamstede of naar een van de andere flextaxi-ophaalpunten. Mensen die met de taxi willen reizen, moeten hem twee uur van tevoren reserveren.

Er wordt al tijden kritisch gekeken naar het busvervoer in Zeeland. Reden is dat er veel buslijnen niet rendabel zijn voor de vervoerder. Bij het nieuwe OV-plan dat vanaf 2025 zal ingaan, kun je niet meer instappen bij de bushalte die je gewend bent. Die haltes in dorpen en wijken verdwijnen en er komen hubs aan de randen van de dorpen voor terug. De grote bus rijdt nog wel, maar alleen langs die hubs en gaat dus niet meer door de dorpen.

Om de kleine kernen toch bereikbaar te houden wordt er geëxperimenteerd met andere vormen van openbaar vervoer. "De gemeente Schouwen-Duiveland en provincie Zeeland testen de flextaxi om, op kleine schaal, ervaring op te doen met de werking van flexibele publieke vervoersmiddelen", schrijft de gemeente op de website.

Deel artikel: