Het Slavernijmonument is beklad.
Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Slavernijmonument in Rotterdam weer schoon na bekladding

Het slavernijmonument op de Lloydpier in Rotterdam-West is maandagnacht beklad met witte graffiti tags. Inmiddels is de witte verf door de gemeente van het beeld verwijderd.

Het is niet duidelijk wat de woorden betekenen die op gespoten zijn. Rechts lijkt het woord 'Cabo' te zijn gespoten. Van het woord aan de linkerkant is nog niet bekend wat er staat.

"Ik kan er geen wijs uit", zegt Carlos Gonçalves, voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. Mogelijk staat er aan de rechterkant 'CABO'. Volgens een graffitikenner is het linkerwoord de artiestennaam van een Rotterdamse graffitispuiter. Maar dat kan het rechter woord ook zijn, zegt een andere graffitikenner, Dave Vanderheijden, van Hiphop In je Smoel. "Dit is sowieso een respectloze actie."

Dat de bekladding zo kort na de herdenking van Keti Koti komt, is pijnlijk, vindt Gonçalves. "Het maakt eens en temeer duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is." Mensen maken hun onvrede op een fysiek gewelddadige manier kenbaar."

Aangifte bij de politie

Volgens Gonçalves heeft meer bewaken geen zin. "Er wordt al zoveel bewaakt. Ik heb net een afspraak gemaakt met de politie om aangifte van vandalisme te doen."

Dat het beeld beklad is, verbaast Gonçalves niet. "Ik ben niet naïef over de verschillende krachten in de samenleving. Nazaten van tot slaaf gemaakten hebben een specifiek verleden. Wij strijden voor meer gelijkheid en gelijke kansen. Niet alleen voor de nazaten van tot slaaf gemaakten, maar voor iedereen. En zijn mensen die dat niet willen. Die willen vasthouden aan het verleden."

Polarisatie in de samenleving

Deze uitingen zijn volgens Gonçalves het gevolg van polarisatie en onbegrip in de samenleving. Het is niet duidelijk wanneer het beeld precies beklad is. "De secretaris van de stichting kreeg het bericht van 10.00 uur vanochtend via het Scheepvaart en Transport College dat daar vlak bij zit. Zij houden toezicht op het monument."

Kort na de ontdekking is het beeld schoongemaakt.

'Het is laf'

Oud-raadslid Peggy Wijntuin is de initiatiefnemer van het Slavernijmonument. We spreken haar naast het monument, waar de kransen van de herdenking nog staan.

Ze is erg geraakt door de bekladding van het kunstwerk. Wijntuin vindt het schandalig.

“Ik heb er geen woorden voor. Uit je frustratie niet tegen iets dat heel belangrijk is voor de stad Rotterdam. Schandalig.”

Wijntuin wil graag met de daders in gesprek. “Het monument is er voor bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan. En niet om als een dief in de nacht dit te doen. Het is laf.”

Peggy Wijntuin voor het monument

Deel artikel: