Jager die Duitse wolf doodschoot na jaren procederen definitief vrijgesproken: "Nu eindelijk overal vanaf"
De jager die in Duitsland een wolf doodschoot is na jarenlang procederen definitief vrijgesproken. "Tot drie keer toe ging justitie in beroep, maar deze keer is het vonnis onherroepelijk. Na vier jaar en drie maanden ben ik eindelijk overal vanaf", vertelt een opgeluchte Jan Boomkamp (73) uit Borne.
Het was het Landgericht Potsdam dat vorige week Boomkamp van alle blaam zuiverde. De Bornenaar was eerder ook al eens vrijgesproken, maar de officier van justitie liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep.
Drijfjacht
De slepende juridische kwestie dateert van begin 2019. Boomkamp maakte destijds deel uit van een grote groep jagers, die in de buurt van Berlijn bezig was met een drijfjacht. De man zat in een hoogzit, toen hij er getuige van was hoe de wolf een van de honden van de drijvers aanviel.
"Drie reeën werden achterna gezeten door drie jachthonden toen ze het pad kruisten met de wolf. Een wolf ziet een hond puur als prooi en het beest opende meteen de aanval. De eerste hond slingerde hij anderhalve meter hoog door de lucht, de tweede viel hij ook aan en toen hij de derde hond wilde pakken, greep ik in."
'De wolf of de hond'
Omdat de wolf niet reageerde op geschreeuw, geklap en een waarschuwingsschot zag de jager geen andere kans dan het beest uit te schakelen. "Het was pure noodweer. Het was de hond of de wolf", zei Boomkamp er eerder over tegen RTV Oost. "Ik kan toch niet lijdzaam gaan zitten toezien hoe de wolf die drie honden zou verscheuren?"
De Duitse openbare aanklager vond echter dat de jager de Natuurbeschermingswet had overtreden en besloot Boomkamp te vervolgen.
'Principekwestie'
Boomkamp had zich overigens van meet af aan veel juridische ellende kunnen besparen door in te gaan op een schikkingsvoorstel van de Duitse justitie. Als hij met vijfduizend euro over de brug zou komen, zou hij overal van verlost zijn.
Maar Boomkamp ging daar niet op in. "Dat heb ik bewust niet gedaan. Voor mij was dit echt een principekwestie geworden. Ook om tijdens de rechtszaak het probleem van de wolf aan de kaak te kunnen stellen."
Loopt uit de klauwen
Boomkamp, die zelf in het buitengebied woont, vindt dat het probleem rond de wolf uit de klauwen loopt. Toen hij de wolf doodschoot, kreeg hij op sociale media veel verwensingen over zich uitgestort. "Maar intussen zijn we ruim vier jaar verder en wordt er ook in Nederland intussen heel anders tegen dit beest aangekeken", aldus Boomkamp, die het dus bewust op een rechtszaak liet aankomen. "Dat heb ik gedaan in het belang van mens én dier. Want na Duitsland wordt het probleem in Nederland ook alsmaar groter. Boeren die er last van hebben en wat te denken van de horeca op de Veluwe."
En hij wijst op wolven die kunnen kruisen met honden: de zogenoemde wolfhonden. "In mijn zaak heeft dna-onderzoek uitgewezen dat het ging om een wolf die was gekruist met een husky en een labrador."
Jurisprudentie
Spijt heeft hij dan ook niet dat hij - door niet in te gaan op het schikkingsvoorstel van de Duitse justitie - de zaak op de spits heeft gedreven. Hoewel hij daarmee een celstraf van maximaal vijf jaar of een forse geldboete riskeerde. De wolf is in Duitsland een streng beschermde diersoort.
Dat de Duitse rechter nu ook in hoger beroep oordeelt dat Boomkamp uit noodweer handelde, kan wellicht ook voor collega-jagers uitkomst bieden als ze ooit oog in oog komen te staan met een wolf. Boomkamp hoopt dan ook dat van het vonnis jurisprudentie uitgaat; niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland. Dan is wat hem betreft alle juridische misère van de afgelopen jaren niet helemaal voor niets geweest.
"Want hoewel ik het best een mooi dier vind om te zien, ben ik ervan overtuigd dat de problemen rond de wolf de komende jaren alleen maar erger worden."