Minder overlast door asielzoekers in Kampen: "Maar we zullen ermee moeten leven"
De overlast door asielzoekers in Kampen is afgenomen. Dat stellen burgemeester Sander de Rouwe en Michiel de Groot, voorzitter van Binnenstad Ondernemers Kampen. "Onze maatregelen helpen goed", stelt De Rouwe. Afgelopen najaar luidde hij nog de noodklok dat Kampen de overlast van asielzoekers 'spuugzat' was.
Schreeuwen, fluiten en stelen. Buurtbewoners van de Flevowijk en ondernemers in het centrum van Kampen zijn er helemaal klaar mee. Met als dieptepunt een woninginbraak en een verkrachting door een asielzoeker.
'Steeds minder meldingen'
Maar de overlast is verminderd, stellen de De Rouwe en De Groot. Ze hebben, samen met andere betrokkenen zoals het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), naar oplossingen gezocht. Zo is de Kamper burgemeester in gesprek gegaan met het COA en de gemeente Dronten. Sindsdien zijn er enkele dingen concreet anders.
"Ik heb na een onrustige zomer aangegeven beter contact te willen met de burgemeester van Dronten en het azc daar. Dat is goed gelukt", vertelt De Rouwe tevreden. Door de onderlinge communicatie is Kampen beter op de hoogte van de situatie in de opvanglocatie in de naburige gemeente en zijn er ook maatregelen door de betrokken partijen genomen. "Vanuit onze gemeente zijn er meer boa's op straat en hebben onze ondernemers een eigen app om overlast te melden."
Daarnaast zijn er actiever winkel- en gebiedsverboden opgelegd. "Het gaat om een heel kleine groep die overlast pleegt. Maar de mensen die keer op keer in de fout gaan, bestraffen we. Daarom is het ook belangrijk dat incidenten altijd gemeld worden", benadrukt de burgervader.
Asielzoekers overgeplaatst
Daarnaast is ook het COA vanuit Dronten in actie gekomen. "We hebben overlastgevers overgeplaatst", laat woordvoerder Bob van 't Klooster van het COA weten. "Dat waren mensen waarvan wij dachten dat het beter was dat zij daar weggaan. Daarnaast verwijzen we ook niet meer actief naar Kampen als asielzoekers faciliteiten zoeken. Mensen wordt verzocht naar andere plekken te gaan."
En dat merkt ondernemer Michiel de Groot. Hij monitort al maanden het aantal meldingen in een groepschat met de ondernemers in Kampen. "Daarin melden ondernemers als ze overlast ervaren. Dan melden we ook als het vermoedelijk om een asielzoeker gaat. Van overlast, tot diefstallen. De afgelopen maanden werd het steeds rustiger."
Meer handhaving
De reden? "We zien meer handhaving in het winkelgebied. Dat helpt zeker. En dat komt ook door onze eigen veiligheidsapp. Als ondernemers daarin een situatie melden, komen de boa's direct. Ook het overleg tussen de burgemeesters (Kampen en Dronten, red.) helpt zeker. Ze weten goed wat er speelt en ze ondernemen actie."
De Groot laat de app zien. Op zijn telefoonscherm verschijnen gekleurde tegels, elk staat voor een ander soort overlast. "Kijk, deze is voor diefstal", wijst hij naar een oranje tegel. Als de ondernemer erop klikt, verschijnt er een venster waarin audio, video en een tekst naar handhaving gestuurd kan worden. "Dan zijn ze er ook snel. Want hierdoor weten ze precies waarom en waar ze moeten zijn."
Toch zijn de Kampenaren wat sceptischer over de situatie. "Minder overlast? Volgens mij is er niets veranderd", zegt een man die door de Kamper binnenstad loopt. "Nu gaat het misschien even goed, maar straks begint hetzelfde liedje van vooraf aan", zegt een ander. Zijn veiligheidsgevoel is dan ook niet veranderd ten opzichte van een halfjaar terug. "Ik zie de azc'ers nog steeds hier ronddwalen en volgens mij zijn er ook nog steeds diefstallen."
'Mee leren leven'
Burgemeester De Rouwe erkent dat de problemen niet definitief zijn verholpen. "Het zal met golfbewegingen gaan. Nu is het een tijdje rustig, maar er komen natuurlijk elke keer weer nieuwe azc-bewoners. En in die groep zit altijd wel een raddraaier. We zullen er mee moeten leven, maar we accepteren het niet."
Ondernemer De Groot merkte dat gisteren nog. "Toen stond ik met mijn neus bovenop een incident. Dat is natuurlijk vervelend, maar ik houd er zeker vertrouwen in dat het minder wordt. Ondanks de golfbeweging omdat er steeds weer een nieuwe groep asielzoekers komt en dus ook naar Kampen reist."
Kampen vangt zelf ook vluchtelingen op. "Zij zorgen niet voor overlast", stelt De Rouwe. "We hebben daar geen enkele melding van. Dat komt denk ik door goede dagprogramma's op de opvang en omdat het een stuk kleinschaliger is."