Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Gelderland

Het gaat slecht met Chinese restaurants: 'Ze hebben hun beste jaren gehad'

In een paar dagen tijd sloten twee Chinese restaurants in Arnhem hun deuren. Kwong Chow in de Steenstraat hield er donderdag na 57 jaar mee op en ook Ho-Me in de Koningstraat sloot zaterdag na tientallen jaren. Ze sluiten aan in een lange rij Chinese restaurants die verdwijnen uit het straatbeeld.

Eerder zag men in Elst al hoe Chinees restaurant Azië ermee ophield en raakten de inwoners van Beekbergen het Chinese wokrestaurant kwijt langs de A50.

De teloorgang van de chinees werd jaren geleden al ingezet. Tussen 2009 en 2019 verdween ruim één op de vijf restaurants, zocht horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners eerder al uit. De voornaamste oorzaak: restauranteigenaren die ermee ophouden kunnen geen opvolger vinden. Schrijfster en jurist Sun Li, kind van uitbaters van een dorpschinees in het Friese Appelscha, zei daarover tegen de NOS dat de kinderen van restauranthouders vaak niet staan te trappelen om de zaak van hun ouders over te nemen.

"Velen van hen hebben een hbo- of wo-opleiding gevolgd. De Chinese restaurants hebben hun beste jaren gehad, daar zien we nu het staartje van", sprak Li, die meer oorzaken noemde. Zo zou er sprake zijn van grote concurrentie: de komst van meer Vietnamese, Thaise en Koreaanse restaurants speelt de traditionele chinees parten. Het horeca-adviesbureau concludeerde bovendien dat aan het aantrekken van een echte Chinese kok nogal wat regels zijn verbonden, die het lastiger maakten om iemand 'in te vliegen'.

De menukaart wordt voor de laatste keer opengeslagen.

Specialisatie in Velp

Ping Cao runde tientallen jaren restaurant Si-Chuan in Velp. Ruim drie jaar geleden zei zij dat jonge Chinezen hun geld liever op een andere manier verdienen, dan hoe hun ouders het doen. "Ze kúnnen ook niet zo hard meer werken als de eerste generatie Chinezen. Ze zijn gewend aan een ander soort leven" zei Cao toen. Zelf wist ze haar business op dat moment nog drijvende te houden, al ging het niet vanzelf. Ze moest zich er voor specialiseren.

Ook voor haar ziet de wereld er nu anders uit. Si-Chuan is permanent gesloten en op de locatie in Velp worden appartementen gebouwd. Ook dit restaurant kan derhalve worden toegevoegd aan het rijtje met Kwong Chow, Ho-Me, Azië in Elst en het wokrestaurant langs de A50. Zo verdwijnt de chinees ook in Gelderland meer en meer uit het straatbeeld.

    Gouden generatie ten einde

    Mark van Wonderen kijkt er niet van op. Hij maakte een reis langs de bijna 1100 overgebleven Chinese restaurants in Nederland en bracht in 2018 het boek Chin.ind.spec.rest uit, waarin hij het verdwijnen van de restaurants belicht. "De belangrijkste reden, heb ik begrepen, is dat er geen opvolgers zijn. De 'gouden generatie' die het restaurant eens opzette gaat met pensioen en er staat niemand klaar om het over te nemen. En misschien is het ook wel een beetje uit de mode geraakt."

    Jammer is het wel, zegt de auteur. "Chinese restaurants zijn toch een beetje cult: welk Chinees-Indisch restaurant in Nederland je ook bezoekt, je wéét wat je kunt verwachten: een prachtig systeemplafond met van die mooie messing randen, een menukaart die er overal hetzelfde uitziet, een aquarium, een versleten vloerkleed en een balie waar de kroepoek en de sambal hoog opgestapeld staat: het is iets moois. Voor mensen boven de 35, 40 jaar is het pure nostalgie."

    In Arnhem verdwijnt iets van die nostalgie, nu Kwong Chow en Ho-Me zijn gestopt. "Een trieste zaak", zegt Van Wonderen. "Het zijn al de zoveelsten. Gelderland had er aardig wat, Arnhem alleen al had er een stuk of tien toen ik in 2018 het boek maakte. En daarvan zijn er sindsdien toch al wel drie, vier verdwenen. Zonde."