Dit is een nieuwsbericht van
RTV Oost

Grote kans op schade aan huizen lijkt streep te zetten door extra waterwinning Hammerflier

Vitens moet plannen om extra drinkwater uit het Hammerflier te winnen, zeer waarschijnlijk staken. Het drinkwaterbedrijf wil de winning in het Hammerflier flink opvoeren en heeft de risico's daarvan voor omliggende woningen laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat 'er een groot risico is op constructieve schade aan woningen door verhoging van de drinkwaterwinning'.

Aveco de Bondt, dat het onderzoek uitvoerde naar de gevolgen van extra waterinning in het Hammerflier, informeerde twee dagen geleden provincie Overijssel, Vitens, waterschap Vechtstromen en de gemeenten Twenterand en Ommen over de uitkomsten van het onderzoek, schrijft Commissaris van de Koning Andries Heidema in een brief aan Provinciale Staten.

Geen doorgang

"Dit risico op constructieve schade is dermate hoog dat Vitens en alle bestuurlijke partners op het standpunt staan dat de verhoging van de drinkwaterwinning Hammerflier in dit onderzochte scenario geen doorgang kan vinden."

Omwonenden van het Hammerflier maken zich al langer zorgen over de plannen van Vitens. “Het is hier hartstikke mooi, maar voor hoe lang nog?”, zei omwonende Hanneke Bloemendal daar vorig jaar al over. Ze had toen al scheuren in haar huis. Scheuren die er een paar jaar eerder nog niet waren. Ze denkt dat de verdroging van de bodem, een gevolg van de waterwinning, er mee te maken heeft. "Vitens haalt hier veel water uit de grond, dus....."

Grootste risico

De conclusie van Aveco de Bondt is dat er een groot risico is op constructieve schade aan woningen door verhoging van de drinkwaterwinning van 1,6 naar 5 miljoen kubieke meter per jaar'. Het grootste risico ligt in de zone met meer dan 25 centimeter grondwaterstandverlaging, blijkt uit het onderzoek. In die zone zijn alle percelen onderzocht, ongeveer de helft van de huizen heeft kans op schade.

Het risico is lager bij een verlaging van het grondwater tot zo'n tien centimeter, al is ook dan nog altijd de kans aanwezig dat een groot aantal huizen beschadigd raakt. Heidema schrijft aan de Staten dat dat laatste op basis van aannames is, dit is niet in detail in het onderzoek meegenomen.

Onderzoek Vitens

"Tegelijkertijd is het belang van drinkwater groot en daarom onderzoekt Vitens of er maatregelen denkbaar zijn die dit risico wegnemen en wat de consequenties daarvan zijn", aldus Heidema.

Het niet kunnen winnen van extra drinkwater in het Hammerflier heeft grote gevolgen voor Vitens. Vanwege de wettelijke leveringsplicht moet Vitens de drinkwaterlevering voor huishoudens garanderen, ook op piekmomenten in droge en warme zomerperiodes.

Druk verleggen

Drinkwater in Twente is niet in overvloed aanwezig. De ontwikkelingen bij het Hammerflier zullen de druk verleggen naar bestaande winningen. Het risico dat volgens Heidema nu ontstaat, is dat de vergunningen van die winningen wordt overschreden met daaraan gerelateerde ongewenste effecten voor de omgeving.

De productie van drinkwater zal op andere plekken structureel omhoog moeten als de verhoging bij Hammerflier niet doorgaat. Ook zal er water naar Twente gebracht moeten worden. Op beide vlakken zijn de eerste stappen gezet met de verhoging van water bij de winningen Archemerberg en Vechterweerd. Ook de aanleg van de reinwaterkelder bij Hammerflier moet bijdragen aan het peil van houden van het drinkwaterniveau in Twente.

Intussen wordt binnen de Adaptieve Strategie Drinkwatervoorziening bekeken hoe het mogelijk wegvallen van Hammerflier opgevangen kan worden.

Deel artikel: