Het taboe rondom ongesteldheid is groot, ook in Overijssel: "Het is belangrijk dat de menstruatiecyclus ook als een mannenzaak wordt gezien"
Niet praten over ongesteldheid, menstruatie armoede en de mening van vooral jonge mannen. Dit zijn enkele voorbeelden die het taboe rondom de menstruatiecyclus in stand houdt. Het taboe rondom ongesteldheid is in heel Nederland nog erg groot, ook in Overijssel. Scholen en organisaties zoals het Zwolse Fentalks nemen initiatief om dit taboe te doorbreken. De overheid erkent het taboe nog niet voldoende volgens Plan International.
Uit onderzoek van Plan International wordt menstruatie vooral onder jonge mannen als iets ‘vies’ gezien. De organisatie deed afgelopen jaar een onderzoek naar het taboe rondom de menstruatiecyclus in Nederland, Uganda, Brazilië en Indonesië. “Nederland, en dus ook Overijssel, kan nog veel leren van een land als Uganda als het gaat om het doorbreken van het taboe rondom ongesteldheid”, zegt Mascha Singeling, menstrual health and hygiëne expert bij Plan International.
Ze vervolgt: "Door hevige schaamtegevoelens, gepest worden of gebrek aan maandverband missen meisjes weleens schoollessen tijdens hun menstruatie. Op de werkvloer melden vrouwen zich eerder ziek dan dat zij met hun leidinggevende praten over vermoeidheid of hevige menstruatie. Ook bij de huisarts trekken zij vaak niet tijdig aan de bel. Dit gebeurt overal ter wereld, ook in Overijssel, en beperkt meisjes en vrouwen in hun kansen."
“De overheid van bijvoorbeeld Uganda heeft het taboe rondom de menstruatiecyclus erkend. De Nederlandse overheid erkent dit taboe niet. Zonder deze erkenning is het moeilijk om een taboe te doorbreken”, zegt Singeling.
“Zodra er erkenning is kan er actie worden ondernomen, zoals een overheidscampagne. Daarnaast is het verspreiden van kennis thuis en op scholen essentieel om dit taboe te doorbreken. Ongesteld zijn is iets volkomen natuurlijks, en zo moet het ook gezien worden”, zegt Singeling.
Kennis verspreiding
De Zwolse Ferna Jalink zet zich met haar organisatie Fentalks in om de kennis rondom de menstrautiecyclus te verspreiden. "We zijn voornamelijk bezig met het verspreiden van informatie voor ouders. Het gesprek thuis aangaan is enorm belangrijk om van dit taboe af te komen,” zegt Ferna Jalink.
Ze vervolgt: “Vaak is de kennis thuis nog erg beperkt. Een taboe verdwijnt als jonge mensen goed geïnformeerd zijn. Oudere generaties hebben een informatie achterstand. We hebben dus nog een hele inhaalslag te maken. Zo kunnen we ouders goede informatie geven, die zij vervolgens weer overdragen aan de jongere generatie”. Het basisonderwijs zou volgens Plan International hier ook een goede rol in kunnen spelen.
Volgens Singeling van Plan International is het belangrijk dat de menstruatiecyclus ook als een mannenzaak wordt gezien. "Het taboe rondom ongesteldheid wordt grotendeels in stand gehouden door mannen die weinig weten over menstrueren. Uit ons onderzoek blijkt dat zij menstruatie vaak nog zien als iets 'vies'. Door ook mannen vanaf jonge leeftijd te informeren komt dit ten goede van het kennisniveau in onze samenleving. Hierdoor wordt ongesteldheid eerder als iets 'normaals' gezien.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Initiatief scholen
Waar onderwijs over menstruatie op lagere scholen vaak nog uitblijft, neemt het hoger onderwijs steeds vaker eigen initiatief. Zoals het Deltion College in Zwolle. Zij organiseerden afgelopen maand een menstruatie inloopuur om studenten te informeren over menstrueren. Ook wil de school duidelijk hebben waar studenten problemen ervaren tijdens hun studie als ze ongesteld zijn. De school wil hier beter op leren inspelen.
Ook hogeschool Saxion in Enschede neemt initiatief om de kennis van hun studenten te verbreden. Zo organiseerde de school afgelopen jaar een 'Menstruatie Challenge'. Hierbij konden studenten ervaren wat de impact is van ongesteldheid op het lichaam. Ook was er een bijeenkomst waar studenten vragen konden stellen over de cyclus.
Andere Overijsselse scholen laten weten dat ze zich aan het verkennen zijn op het gebied van kennisverspreiding binnen hun onderwijs. Scholen in Zwolle, Deventer, Enschede, Hengelo en Almelo laten weten gratis menstruatieproducten uit te geven. Dit financiëren zij zelf of in samenwerking met het Armoedefonds.
Reactie provincie
De provincie Overijssel noemt de initiatieven van scholen 'zeer goed'. "Hiermee spelen scholen in op de behoefte van leerlingen, waardoor mogelijke uitval van leerlingen wordt voorkomen", zegt een woordvoerder van de provincie Overijssel.
De provincie zegt dat dit een onderwerp is waar de Rijksoverheid beleid op maakt. Zelf neemt de provincie hierin dus geen initiatief. De Rijksoverheid komt echter niet met een reactie op het taboe en de menstruatie armoede kwestie. Wel zijn ze van plan initiatief te nemen in het bestrijden van menstruatie armoede.
Een meerderheid van de Tweede kamer staat namelijk achter een voorstel om menstruatieproducten gratis beschikbaar te maken voor de minima. De VVD en PVV zijn tegen, zij zeggen dat er al veel wordt gedaan om de minima te steunen.