Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Flevoland

'Dure Lowlands-tickets zijn kwestie van vraag en aanbod'

Festivalgangers hebben een hoge ticketprijs over voor Lowlands. Dat zegt Bente Bollmann van het festival. Meerdere partijen uiten hun ongenoegen over de prijs van kaarten in de doorverkoop, maar volgens Bollmann is het een kwestie van vraag en aanbod.

Een toegangsbewijs in de reguliere verkoop ging voor 300 euro van de hand. De verkopende partij mag de kaarten via Ticketmaster doorverkopen voor een prijs die maximaal twintig procent boven de aankoopprijs ligt, dus 360 euro. Ticketmaster rekent 12 procent servicekosten, waardoor de ticketprijs met nog eens 40 euro stijgt. Bij doorverkoop is de prijs daarom ruim 400 euro.

Bollmann zegt dat hij de commotie over de tickets liever niet had gehad, maar dat festivalgangers duurdere kaarten accepteren. Het festival was zaterdag binnen een kwartier uitverkocht. "Dat betekent dat nog ruimte zit in de prijs", zegt Bollmann over de reguliere prijs.

Partijen verbolgen

Partijen in de Tweede Kamer zijn verbolgen over de hoge prijzen in de doorverkoop. "Het heeft niets met service te maken en volgens mij is dat misleiding van de klant" zegt SP-kamerlid Peter Kwint. "Als servicekosten meegroeien met de kaartprijs, zonder dat daar een bovenkant aan zit, wordt dat een astronomisch bedrag. Of ik een kaartje in Paradiso kwijt wil voor 15 euro of een Lowlands ticket voor 300 euro, de handeling om die kaart om te zetten en die kaart opnieuw in de verkoop te gooien blijft hetzelfde."

Ook Christine Teunissen Kamerlid van de Partij voor de Dieren heeft kritiek. De werkwijze van Ticketmaster gaat volgens haar ten koste van de toegankelijkheid: "Mensen haken op een gegeven moment af, dat is eeuwig zonde." Het Kamerlid wil ook graag uitleg van Ticketmaster over het verschil in servicekosten tussen doorverkoop en reguliere aanschaf.

In Den Haag wordt momenteel gekeken naar de woekerhandel in concertkaarten. Daarover is vorig jaar een motie aangenomen die Peter Kwint heeft ingediend. Hij wil de handel in kaarten die soms honderden euro’s boven de reguliere prijs liggen, aan banden leggen. Kwint wil dat het kabinet ook in actie komt tegen de hoge servicekosten.

Lowlands zegt dat doorverkoop via Ticketmaster voorkomt dat mensen worden geweigerd bij de ingang van het festivalterrein. Het zou volgens Bente Bollmann niet langer mogelijk zijn om ongeldige kaarten te kopen. "We zijn blij dat er een technische oplossing is om kaarten op een veilige manier te verkopen. Als je kaarten wil doorverkopen aan vrienden kun je ook gebruik maken van Tickettransfer. Daar zijn geen kosten aan verbonden."