Dit is een nieuwsbericht van
Omrop Fryslân

Spoedreparatie aan brug Uitwellingerga, waar de snelheid flink omlaag gaat

Gemeente Súdwest-Fryslân en Rijkswaterstaat nemen verkeersmaatregelen op de brug bij Uitwellingerga, die afbrokkelt. De snelheid gaat naar 30 km/uur en de weg wordt smaller gemaakt.

Er komt op dit moment veel extra verkeer over de brug omdat de naastliggende A7 afgesloten is vanwege de problemen in het aquaduct onder het Prinses Margrietkanaal.

Vrijdagochtend zijn er platen aan de brug bevestigd, omdat deze losliet. Door de spoedreparaties ontstonden er flinke files.

De brug bij Uitwellingerga is er niet goed aan toe

Wethouder Michel Rietman ziet dat zelfs het wegdek bij de brug loslaat. "Er liggen kleine steentjes. Er zitten zijplaten aan het brugdeel die loslaten. Je ziet een wegdek met houten planken. Na een week lang extra verkeer merk je dat de brug dit helemaal niet kan houden."

Daarom wordt de snelheid eruit gehaald. "Het is een kwetsbaar punt. De brug houdt al dat verkeer niet. Blijven we dit intensiveren, dan blijft er niets van het wegdek over." Er komen ook borden langs de weg. "Zodat het optisch ook een smallere weg wordt om 30 kilometer per uur te rijden."

Gedeputeerde dringt aan bij het Rijk

De infrastructuur in de provincie piept en kraakt, zegt Rietman. Want naast de brug bij Uitwellingerga zijn er ook problemen bij Spannenburg en Oude Schouw. "Het drama van het aquaduct geeft inzicht in heel veel andere problemen", zegt hij. Volgens Rietman is onderhoud en vervanging door het Rijk te lang uitgesteld.

Gedeputeerde Avine Fokkens heeft aangegeven aan te sturen op bestuurlijke stappen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de provincie vindt dat het zo niet langer kan.

Overstekende schoolkinderen

Schoolkinderen merken de toename van de drukte op de Nije Dyk. "Wij moeten wachten op een groot gat tussen de auto's om over te steken", zegt een leerling uit Langweer.

Schoolkinderen hebben ook last van de verkeersdrukte

Een andere jongen is drie keer te laat gekomen. "Als je 08.10 of 09.00 uur moet beginnen, zit je in de ochtendspits. Dan moet je echt wel op tijd weg, anders ben je te laat voor de les. Je moet heel lang wachten."

Deel artikel: