Plan voor luxe hotel op Hoge Veluwe, omwonenden fel tegen
Wakker worden met het geluid van wilde dieren. Als het aan de Hoge Veluwe ligt, kun je straks een luxe hotelovernachting op het nationale park boeken. Er worden plannen gesmeed voor een luxe hotelresort bij ingang Hoenderloo. Maar buurtbewoners zijn fel tegen en slaan alarm. “Veel te vroeg”, vindt de parkdirecteur. “Het is stemmingmakerij.”
Wonen met een weids uitzicht op groen. Wie wil dat niet? Enkele inwoners van Hoenderloo kijken zelfs uit op de natuur van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Maar voor hoe lang nog? Door een luxe hotel met lodges daaromheen verdwijnt hun uitzicht als sneeuw voor de zon. “Hoezo in Hoenderloo?”, vragen ze zich af.
Een club van zo'n twintig omwonenden verenigt zich tegen de plannen: “Ons uitzicht is straks weg. Maar belangrijker nog: het resort telt 270 bedden. We hebben hier al zoveel bungalowparken en campings”, zegt buurtbewoner Bert Boks. Hij vreest dat het dorpse karakter van Hoenderloo verdwijnt.
'Wat heeft Hoenderloo eraan?'
“Het past niet in de omgeving van het dorp. Er is geen hoogbouw. Wat heeft Hoenderloo eraan? Het wordt een resort waar straks alles te krijgen is. Ze gaan straks echt geen brood bij ons kopen.” Volgens de omwonenden wordt het resort twee verdiepingen hoog, met een restaurant, sauna's en whirlpools.
De inwoners van Hoenderloo zien ook op tegen een geplande uitkijktoren. Maar wat ze vooral dwarszit is dat de Hoge Veluwe niet met ze wil praten: “Ze zwijgen in alle talen. We hebben contact met ze gezocht om te kijken hoe het ervoor staat. Maar daar was geen behoefte aan.”
Dat de Hoge Veluwe nu niet wil praten, wordt bevestigd door parkdirecteur Seger Van Voorst tot Voorst. “Het is te prematuur. We zitten nog in de voorontwerpfase. Dat hebben we al met ze besproken. Zodra er een plan ligt, gaan we weer met de bewoners praten.” Hij benoemt dat de dorpsraad in Hoenderloo zijn gesprekspartner is, en niet 'individuele bewoners'.
Merendeel is tegen de plannen
Volgens de dorpsraad, Hoenderloo's Belang, is het merendeel van het dorp tegen de plannen. Voorzitter Werner Ludwig vindt het nog te vroeg om te protesteren. Hij vindt wel dat de Hoge Veluwe het tot nu toe 'netjes heeft aangepakt'. “Ze hebben ons uitgenodigd om kennis te nemen van hun ideeën. Toen zeiden we: 'Dit is echt groot. Dit moeten jullie zorgvuldig doen'.” Daarop hebben ze een toelichting gegeven tijdens onze jaarvergadering in maart. Daarna hebben ze iedereen die er dicht tegenaan woont nog apart uitgenodigd.”
Buurtbewoonster Marjolein Vermeulen heeft een bittere nasmaak overgehouden aan die bijeenkomsten. “We mochten alleen meedenken over de kleur van de viooltjes”, zegt ze sarcastisch over de beplanting op de wal die voor haar deur wordt aangelegd, ter afscherming van het hotel en de lodges. “Op alles wat wij aandroegen, kregen we een 'ja, maar' als reactie. Laten we samen kijken naar mogelijkheden waar we allemaal tevreden mee zijn.”
De omwonenden zeggen zich gezamenlijk te verzetten, als De Hoge Veluwe vervolgstappen neemt voor de realisatie van het hotel. Daarbij wachten ze het standpunt van de dorpsraad niet af. “Het stikstofbeleid is één van de issues waarop we kunnen inzoomen”, zegt Vermeulen. “En overlast van verkeer dat hiervan gaat plaatsvinden.”
Een uitdaging hierbij is de ligging: de bouwlocatie van het toekomstige hotel ligt in de gemeente Ede. De inwoners van Hoenderloo vallen onder de gemeente Apeldoorn. Bij verkeersoverlast moeten zij bij de provincie zijn, omdat een provinciale weg beide plekken scheidt.
'Pure stemmingmakerij'
Volgens parkdirecteur Van Voorst tot Voorst kan het nog maanden duren voordat de plannen voor het hotel gereed zijn. “Dit is pure stemmingmakerij”, zegt hij over de bezwaarmakende buurtbewoners. “Er zijn inspraakrondes geweest. We hebben ze geïnformeerd, terwijl dat helemaal niet hoeft. Ze baseren zich op minimale informatie. Ze weten helemaal niet waarover ze het hebben.”
Ik zou zeggen: heb even geduld. We kauwen erop.
“We zijn nu bezig met een laddertoets. Dat is een verplicht onderdeel van de procedure op weg naar een bestemmingsplan”, aldus de parkdirecteur. “Ook verwerken we de input van mensen tijdens de informatieavond. Ik zou zeggen: heb even geduld. We kauwen erop.”
Nationaal Park De Hoge Veluwe zegt de plannen voor het hotel, zoals die zijn gepresenteerd aan de omwonenden, niet te willen delen met Omroep Gelderland. Eerder meldde de parkdirecteur dat het nieuwe hotel deel uitmaakt van de plannen voor een nieuwe entree: “Deze komt op de plek van de voormalige voetbalvelden, een paar honderd meter achter in het park. Zo komt er aan de voorkant meer ruimte. Dat is om het dorp te ontlasten en het zorgt voor een vlottere afwikkeling van bezoek."
'Behoefte aan hotelcapaciteit'
"Hotelgasten parkeren straks onder het hotel. Dagbezoekers kunnen op de plek van de camping parkeren, die straks verdwijnt", aldus Van Voorst tot Voorst. "Onderzoek wijst uit dat er geen behoefte is aan campings, wel aan hotelcapaciteit. Het wordt geen elite-hotel, wel voor de midden-bovenklasse. De gemiddelde Nederlander kan het betalen.” Na de aankondiging dat de populaire natuurcamping op de Hoge Veluwe verdwijnt, werd een petitie gestart. De parkdirecteur weigerde deze in ontvangst te nemen.