Besparen op de energierekening? Plak folie op het raam
Helpt het om folie tegen je ramen te plakken als extra isolatie of is het een fabeltje? Bespaar je er veel stookkosten mee? TNO deed er uitgebreid onderzoek naar. En wat blijkt: je kunt er zo'n 35 procent warmteverlies mee voorkomen. Duurzaam Den Haag is met onderzoeksinstituut TNO een proef gestart om het daarna op grote schaal in Nederland uit te rollen.
Steeds meer mensen komen in de financiële problemen omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Gas, elektra, de boodschappen: veel kosten rijzen de pan uit. Om de pijn enigszins te verzachten is de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar het nut en effect van goedkope zelfmaak-voorzetramen. En wat blijkt: een middagje in de weer met folie en een föhn, kan bij ramen met enkelglas zomaar 35 procent warmteverlies tegengaan.
Erik Carton deed namens TNO onderzoek naar raamfolie. Door zelf het spul tegen een raam te plakken, krijg je twee isolerende luchtlagen. Bij het bevestigen van de folie ontstaan bobbels en andere oneffenheden, maar die kun je met een föhn makkelijk wegwerken. Houd daarbij 1,5 centimeter aan tussen de folie en het glas. 'Dan wek je een goede warmteweerstand op, ongeveer 35 procent hoger dan glas zonder folielaag', zegt de onderzoeker.
Hoeveel geld het gebruik van raamfolie uiteindelijk scheelt in de portemonnee is moeilijk te zeggen. Maar dat het geld bespaart, is zeker. 'Bouwmarkten hebben voor 6 tot 10 euro doe-het-zelf pakketjes', zegt Lennart van der Linde van platform Duurzaam Den Haag. Deze organisatie gaat de wijken in om mensen te helpen met het bevestigen van de raamfolie. Onlangs was de Haagse Moerwijk aan de beurt, waar een workshop raamfolie plakken werd georganiseerd.
Overigens zijn bezitters van het goed isolerende HR+ of HR++ dubbelglas gewaarschuwd, zij moeten de krimpfolie juist niet gebruiken. Op deze glassoorten zit vaak een laag coating, en als dat door de blazende föhn te heet wordt kan het uitzetten en uiteindelijk springen.