Energierekening verdubbelt: tienduizenden huishoudens vallen nog niet onder prijsplafond omdat ze stadswarmte gebruiken
Zo'n 55 duizend Rotterdamse huishoudens zijn aangesloten op het warmtenet en hebben geen gasaansluiting. De huidige wetgeving koppelt de prijs van stadsverwarming aan de gasprijs, maar er is vooralsnog geen concreet plan voor een prijsplafond op het warmtenet.
Daarbij verbruiken huishoudens met stadsverwarming veel meer stroom dan een gemiddeld huishouden. Hun energierekening is in snel tempo aan het verdubbelen, zonder uitzicht op steun.
Hoe zit het precies? Zoals het er nu naar uitziet, zet de overheid de prijs van gas binnenkort op maximaal 1,50 euro per m3. Die maximumprijs geldt alleen tot een verbruik van 1200 m3 per jaar. Voor alles wat je meer verbruikt dan dat, betaal je de 'gewone' gasprijs. Op dit moment gemiddeld 3,83 euro per m3.
Wie stadsverwarming heeft, betaalt op twee manieren voor warmte: voor de verwarming van het huis en voor warm water uit de kraan en douche.
Eneco rekent dit jaar voor warmtenetaansluitingen 43,76 euro per GJ (vorig jaar nog 24,60 euro per GJ) en 9,19 euro per m3 warm water uit de kraan of de douche. Daarnaast betalen aangesloten huishoudens ook nog vaste jaarbedragen voor de aansluiting en andere dingen. Rijnmond zag voor dit artikel de jaarrekening in van een huishouden in Capelle aan den IJssel, aangesloten op het warmtenet. De verbruiksgemiddelden van het warmtenet zijn berekend door Eneco.
Honderden euro's meer
Schrik niet van het volgende rekensommetje, de tabel hieronder maakt het duidelijk. Door het aankomende prijsplafond op gas betaalt een huishouden dat 1200 m3 gas per jaar verbruikt straks maximaal 1.800 euro. Huishoudens die op het warmtenet aangesloten zijn, verbruiken volgens Eneco gemiddeld 35 GJ per jaar: 1532 euro per jaar. Dat is dus alleen voor het verwarmen van de woning.
Daar komt gemiddeld nog ruim 400 euro bij voor warm water uit de kraan en de douche én bijna 600 euro voor het afleverset, het vastrecht, het koude water dat verwarmd wordt en het meettarief. Terwijl huishoudens met gasaansluiting straks 1.800 euro betalen voor verwarming en warm water uit de kraan, zijn Rotterdammers met stadswarmte daar zo'n 2550 euro per jaar aan kwijt. Ongeveer 750 euro meer dan Rotterdammers met een gasaansluiting, die wél profijt hebben van het prijsplafond.
De rekening hieronder is voor een Eneco-aansluiting op het warmtenet in Capelle aan den IJssel, berekend met een verbruik van 35 GJ voor verwarming en 44m3 warm water uit kraan en douche. Volgens Eneco is dat het gemiddelde verbruik van een aansluiting op het warmtenet. Ter vergelijking: het totaalbedrag per jaar voor huishoudens met een gasaansluiting is dankzij het prijsplafond niet meer dan 1.800 euro, een verschil van 750 euro.
Veel meer stroom door elektrisch koken
Daar komt nog bij dat huishoudens met stadswarmte veel meer stroom verbruiken dan een gemiddeld huishouden, met name omdat ze elektrisch koken. Het voorgenomen prijsplafond op stroom vanuit de overheid geldt tot een verbruik van 2400 kilowattuur (kWh) per jaar. Voor elke kWh die je meer verbruikt, betaal je de gewone, dure stroomprijs. Eneco, de leverancier van het warmtenet in Rotterdam en Capelle, gaat voor aansluitingen op stadsverwarming uit van een gemiddeld verbruik van 3100 kWh. Veel meer dan de 2400 kWh tot waar het prijsplafond geldt.
De stroomprijs was bij Eneco begin dit jaar 0,38 euro per kWh, nu is dat tegen de 0,70 euro. Dat is al bijna een verdubbeling. Het kan dat de stroomprijs de komende maanden nog hoger wordt. Als het prijsplafond geldt tot een verbruik van 2400 kWh, moeten huishoudens met stadswarmte sowieso de volle stroomprijs betalen voor de honderden kWh die zij extra verbruiken.
De rekening hieronder laat twee sommen zien. Links de energierekening van een huishouden dat in een jaar 2400 kWh verbruikt. Dat is volgens de huidige plannen de grens van het prijsplafond. Rechts de rekening van een huishouden dat 3100 kWh verbruikt, volgens Eneco het gemiddelde verbruik van een warmtenet-aansluiting. Een verschil van honderden euro's per jaar.
Zuiniger is lastig
Het is voor huishoudens met stadswarmte lastig om zuiniger te doen met energie. De meeste woningen met stadswarmte hebben geen thermostaat in de woonkamer. Je zet de verwarming aan met een knop aan de radiator. Soms is dat een knop met standen van 1 tot 5, soms is het gewoon open of dicht. De verwarming slaat niet af op het moment dat de kamer op temperatuur is, als de verwarming eenmaal is opengedraaid, blijft het warme water stromen. Wie zuiniger wil zijn, moet dus steeds de knoppen op de verwarming open en weer dicht en weer open draaien.
Op het netvlies
Hoe het prijsplafond precies vorm krijgt, wordt de komende weken duidelijk. Het kabinet heeft al aangegeven dat gebruikers van een warmtenet op het netvlies staan, maar een concreet voorstel is er nog niet. Rotterdam wil al veel langer dat de prijs van warmte wordt losgekoppeld van de gasprijs. Ook Eneco is daar voorstander van, maar de minister zegt dat daar veel meer tijd voor nodig is. De Rotterdamse VVD heeft de afgelopen dagen aandacht gevraagd voor de situatie van de 55 duizend Rotterdammers die zijn aangesloten op het warmtenet en vooralsnog niet in aanmerking komen voor een prijsplafond voor warmte.
Deze tussen-wal-en-schip-situatie geldt niet alleen voor de Rotterdammers met stadswarmte, maar ook voor Capellenaren die op het warmtenet zijn aangesloten en voor mensen met een warmtepomp.
Eerder maakte Open Rotterdam al een reportage over de stijgende energierekening van Rotterdammers met stadswarmte. Zij trokken in juni al aan de bel over de hoge kosten van stadswarmte. Het is voor aansluitingen op het warmtenet niet mogelijk om over te stappen van leverancier, ze zitten vast aan Eneco.