Heater verdwijnt van terras: 'Ben van 3000 naar 300 euro aan energie gegaan'
Horecaondernemers doen er alles aan om te besparen op hun energierekening. Maar ze willen ook graag dat hun gasten warm op het terras zitten. Steeds meer ondernemers laten de heaters op elektriciteit of gas vervangen voor verwarmende kussens. "Heaters verwarmen alleen je hoofd."
Verschillende gemeenten helpen horecaondernemers om over te stappen naar duurzame opties om het terras warm te houden in de winter. Zo hebben de gemeenten Druten en Wijchen een ondersteuningsbudget vrijgemaakt voor horecaondernemers om ze te helpen met het verduurzamen van hun terras.
In samenwerking met het Nijmeegse bedrijf 'Sit & Heat' kunnen ondernemers daar met verwarmde terraskussens hun terras energiezuiniger maken. “De terrasverwarmers warmen vooral de buitenlucht op. Niet de mensen die op het terras zitten", zegt wethouder Bea Schouten van de gemeente Wijchen. "Dat kost onnodig veel energie en geld. Met verwarmde kussens bespaart de horecaondernemer tot wel 95 procent aan energie. En gasten kunnen lekker lang op het terras blijven zitten. Ik ben echt enthousiast.”
'Terrasseizoen al in februari'
In de gemeente Overbetuwe is een subsidie per 3 oktober beschikbaar voor ondernemers om voor de helft van het geld de warme terraskussens aan te schaffen.
Ik ben van 3000 euro naar 300 euro aan energiekosten gegaan
Zeven jaar geleden heeft horecaondernemer Mike Neuij van 'De Bruijn - Lunchen op de Markt' de heaters op zijn Nijmeegse terras weggehaald en dat heeft hem veel opgeleverd. "Ik was de tweede in heel Nederland die overstapte naar de verwarmde kussens", zegt hij. "Ik ben van 3000 euro naar 300 euro per jaar aan energiekosten gegaan. Mede dankzij de kussens kan ik mijn terrasseizoen al in februari starten."
Neuij vindt de kussens een enorme verbetering. "Heaters verwarmen alleen je hoofd en met pech staat er wind en dan heb je er niks aan." De nieuwe terrasverwarming heeft de eigenaar toentertijd uit eigen zak betaald, want een subsidieregeling vanuit de gemeente Nijmegen was er nog niet.
Dit is iets om ondernemers te helpen verduurzamen
Voorzitter Sander Wind van de Gelderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland moedigt het initiatief aan: “Supergoed, maar het is niet nieuw. Gelderland-breed hebben we dat al gehad. Maar ga vooral door. Dit is iets om ondernemers te helpen verduurzamen en om de energienota laag te houden.”
Wind hoort van veel horecaondernemers de zorgen over de hoogte van de gas- en energieprijzen, maar hij vraagt zich af of de heaters daar de boosdoener van zijn. Het bedrijf Terrasheater.nl ziet een afname in het aantal bestellingen. "We hebben het nu wat rustiger", zegt een woordvoerder. "Het was in coronatijd veel drukker. We merken nu dat mensen door de onzekerheid van de energieprijzen hun bestelling niet plaatsen."
Er zijn nog goedkopere opties. Als een ondernemer echt energiezuinig zijn bezoekers op het terras warm wil houden zijn de fleecedekentjes de allerbeste optie: die verbruiken niets. Daarnaast zijn windschermen ook een duurzaam alternatief om koude wind tegen te houden.