Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Spaanse vrachtwagenchauffeur drama Nieuw-Beijerland komt voorlopig vrij en gaat naar Spanje

De Spaanse vrachtwagenchauffeur die zeven mensen doodreed in Nieuw-Beijerland komt op vrije voeten. Dat heeft de Rotterdamse rechter besloten. Hij is nog wel verdachte maar mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. De chauffeur gaat terug naar Spanje, zegt zijn nieuwe advocaat.

Het OM in Rotterdam is het niet eens met de beslissing van de rechtbank en gaat in hoger beroep. Volgens het OM is er nog herhalingsgevaar. De rechtbank ziet dat gevaar niet. “Wij zijn ervan overtuigd dat de man niet meer achter het stuur kruipt. Hij is zelf ook zeer ontdaan door het ongeluk.”

De chauffeur reed op 27 augustus van de Zuidzijdsedijk bij de kruising met de Langeweg in op een groep mensen die aan het barbecuen waren. Onder de slachtoffers was een hoogzwangere vrouw.

Het OM zegt dat er nog tal van onderzoeken lopen. “Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld.”

Rijbewijs ingenomen

De vorige advocaat van de 45-jarige bestuurder vertelde afgelopen dinsdag dat de man een epileptische aanval heeft gehad. Inmiddels heeft de chauffeur een andere advocaat in de arm genomen: Sabine Ten Doesschate. Zij wil benadrukken dat haar cliënt het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd.

Het OM heeft het rijbewijs van de chauffeur ingenomen, zodat hij voorlopig niet meer achter het stuur kan. Dat is de reden dat zijn nieuwe advocaat geen herhalingsgevaar ziet. Ook zegt ze dat haar cliënt tegen haar zei dat hij niet gaat rijden, en niet wíl rijden. "Ik zie geen reden om bang te zijn voor herhalingsgevaar."

De vorige advocaat van de Spaanse chauffeur Felix Laros zei eerder tegen Radio Rijnmond dat het onduidelijk was of de chauffeur gas gaf of in z'n vrij de dijk is afgerold. "Juan voelt zich heel erg rot omdat er iets vreselijks is gebeurd. Van het moment zelf weet hij niets meer. Het is hem heel zwaar gevallen. Dat dit is gebeurd, maar ook het verstoken zijn van contact met de buitenwereld. Het is een gebroken man."

Bijkomen 'in politiebusje'

Tegen de toenmalige advocaat zei de chauffeur dat hij zijn best wil doen uitleg te geven, maar dat hem dat simpelweg niet lukt. Zijn advocaat vermoedde dat de Spaanse chauffeur een epileptische aanval zou hebben gehad. Zijn nieuwe advocaat vindt het te vroeg om hierover te speculeren.

De chauffeur weet nog dat hij in Nederland met een lading bezig was, maar verder zegt hij niets meer te weten. Ook niet over de route die hij heeft genomen waardoor hij op de bewuste dijk terecht is gekomen. "Hij kwam pas weer bij in een politiebusje toen hem werd verteld wat er was gebeurd", zei Laros op Radio Rijnmond.

De moeder van de Spaanse chauffeur zei eerder in een interview met de krant El Espanol dat ze hoopt dat de Spaanse overheid wilde bemiddelen in de situatie van haar zoon.

Moeder: 'zoon is ervaren chauffeur'

Wat er precies was gebeurd op de dijk, wist zij ook niet. Ze noemt haar zoon een ervaren chauffeur. Ze sprak hem de dag voor het ongeluk voor het laatst. Hij vertelde dat hij in de buurt van het ongeluk lading moest ophalen. Juan, woonachtig in Caravaca de la Cruz, voelde zich goed.

Zijn nieuwe advocaat Ten Doesschate zegt dat haar cliënt terug naar Spanje gaat. Blijft hij wel meewerken aan het onderzoek? "Ik heb geen reden om te denken dat hij dat niet zal doen."

In Oud-Beijerland is woensdagavond een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor direct betrokkenen van het drama. De vlaggen in de Hoeksche Waard hingen halfstok.

Deel artikel: