VIDEO: Kijk terug: Rotterdammers nemen afscheid van oud-burgemeester Bram Peper in het stadhuis
Ongeveer tweehonderd mensen hebben vandaag in de trouwzaal van het stadhuis in Rotterdam afscheid kunnen nemen van oud-burgemeester Bram Peper. Om 10:00 uur liepen de dochter van de oud-stadsbestuurder en loco-burgemeester Simons als eerste langs de kist. Daarna was het publiek aan de beurt.
Vorige week overleed Bram Peper op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam. Peper was burgemeester van Rotterdam, minister van Binnenlandse Zaken, hoogleraar sociologie, rechtsbuiten en PvdA-prominent.
Het publiek kon vandaag tot 13:00 uur de laatste eer bewijzen aan de oud-burgemeester. De gemeente Rotterdam dimt zaterdagavond en de nacht erna het licht van de Erasmusbrug. Vervolgens zal er een groen hart op de brug zichtbaar zijn.
Maandag is de uitvaart in de Laurenskerk voor genodigden. Hierna zal Peper in besloten kring worden gecremeerd.
Op het stadhuis hangt de vlag halfstok.
Lees meer: Van kundig bestuurder tot verdienstelijk voetballer - zo wordt Bram Peper herdacht op sociale media
Loco-burgemeester Simons
Loco-burgemeester Simons vertelt na zijn bezoek aan de kist over Peper als 'één van de grote bestuurders die onze stad in de jaren tachtig en negentig verder heeft gebracht'. "
Simons: "Hij is één van de grote bestuurders die in de jaren tachtig en negentig onze stad verder heeft gebracht, daar plukken we nu nog de vruchten van. Hij had visie, de stad raakte in verval, er moest wat gebeuren. Hij heeft de brug tussen noord en zuid geslagen, met de Erasmusbrug. Dat heeft de stad mooier gemaakt."
Burgemeester Opstelten
Bram Peper was de voorganger van burgemeester Opstelten. "Daarom hadden wij een speciale band", vertelt hij. "Dit is een droevig, verdrietig moment. Het kwam voor mij ook plotseling, dan ben je er niet op voorbereid. Hij heeft zich als burgemeester buitengewoon verdienstelijk gemaakt voor de stad. Natuurlijk met de Kop van Zuid en de sprong naar Zuid, de Erasmusbrug uiteraard. En als je nu vanaf Centraal Station recht vooruit kijkt en ziet hoe dat er nu blij ligt, dan zijn dat zijn bewegingen. Daar heb ik ook aan mogen werken, maar hij heeft de stap gezet. Bram en ik hebben ook moeilijke tijden gehad, maar die hebben we op tijd uitgesproken. Dat neem ik ook mee."
Hans den Oudendammer, voormalig directeur Rotterdam Topsport
Ook Hans den Oudendammer, voormalig directeur van Rotterdam Topsport heeft goede herinneringen aan Peper. "Eind jaren tachtig bedacht hij dat het goed zou zijn dat Rotterdam een ander profiel zou krijgen. Hij vond dat sport en topsport daarin een rol moest spelen. Hij bracht toen eigenlijk Rotterdam Topsport. Daarvan ben ik twintig jaar directeur geweest, waarmee ik zijn visie over Rotterdam als topsportstad kon voortzetten. Inmiddels hebben we drie eredivisieclubs, maakten we een prachtige start van de Tour de France en nog steeds hebben we allerlei grote evenementen in die stad. Ik ben er trots op dat ik dat in zijn naam kon voortzetten."