Dit is een nieuwsbericht van
RTV Drenthe

Verzetsstrijder Johannes Post herdacht, speciale aandacht voor vrijheid en defensie

Op 16 juli 1944 werd Johannes Post uit Nieuwlande, verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog, gefusilleerd door de Duitse bezetter. De dag ervoor was hij betrokken bij een mislukte bevrijdingsactie op een gevangenis in Amsterdam. Post werd daarbij opgepakt. Na de oorlog werd Legerplaats Steenwijkerwold bij Havelte hernoemd naar de verzetsstrijder, en heette zo de Johannes Postkazerne. Vlak voorbij de ingang bevindt zich een monument met een plaat en een beeldhouwwerk van Post.

Bij dat monument is Johannes Post vandaag herdacht door zowel het leger als nabestaanden. Post zijn dochter Trijneke Blom-Post spreekt de bezoekers toe en wijst op het belang van de vrijheid en de verantwoordelijkheid die iedereen heeft. "Waardeer de vrijheid" herhaalt Blom-Post. "Kijk hoe je omgaat met je medemens, want daar maken we vaak brokken."

Het belang van Defensie

"Het gaat om de kleine dingen, maar ook om de grote dingen", verduidelijkt de dochter van Post. Ze wijst daarmee op het belang van defensie voor de maatschappij. "Ik vind dat dat veronachtzaamd wordt. Ze staan altijd klaar als het nodig is. En dan komt er een heel klein berichtje in de krant 'Defensie gaat ondersteunen', en dat is het dan. Maar weet wat daar aan voorafgaat. We hebben niet zomaar een geoefend leger klaar staan om bij te springen als het nodig is."

"We zijn daar makkelijk aan voorbij gegaan, maar Oekraïne leert ons weer dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we ons daar altijd weer voor moeten inzetten."

Bekijk hier de video over de herdenking van Johannes Post:

Herdenking Johannes Post

Wie was Johannes Post?

Johannes Post werd geboren in Hollandscheveld, groeide op in Nieuw Moscou en werd later boer in Nieuwlande. Ook was hij wethouder in de gemeente Oosterhesselen. Hij was in de Tweede Wereldoorlog één van de belangrijke mensen in het Nederlandse verzet.

Post begon zijn verzetsdaden met het rondbrengen van verboden kranten en het verbergen van onderduikers. Later ging Post ook bij het gewapend verzet en werd lid van de Landelijke Knokploegen. Hij overviel in heel Nederland meerdere bolwerken van de Duitsers, een politiebureau en drukkerij Hoitsema in Groningen.

Op 15 juli 1944 werd Post gearresteerd en tien dagen later geëxecuteerd in de duinen bij het Noord-Hollandse Overveen. In heel Nederland zijn straten naar Post vernoemd, net als de kazerne in Havelte.

Deel artikel: