Dit is een nieuwsbericht van
Omroep Zeeland

Demonstranten tegen 'vieze PFAS' in de Hedwigepolder: 'Nú ontpolderen? Echt niet!'

Het lijken wel beelden van jaren geleden. Demonstranten met bordjes en spandoeken 'Ontpolderen Nee!' in de Hedwigepolder. Maar toch was de demonstratie van vandaag anders. Het woordje 'NU' werd namelijk aan de leuzen toegevoegd. Want nú ontpolderen, met alle PFAS-perikelen gaande, dat is volgens de demonstranten écht geen goed idee.

Na jaren weer demonstranten in Hedwigepolder: nieuwe ontwikkelingen geven sprankje hoop

Zo'n 150 man was naar de Hedwigepolder afgereisd om een menselijke ketting te vormen beneden aan de dijk. Ze willen voorkomen dat door het doorsteken van de dijk, de polder volloopt met PFAS-vervuild Westerscheldewater. Ontpolderen vonden de meeste demonstranten al niet zo'n goed idee, laat staan met giftig water.

Beestjes en biodiversiteit

"Want zo'n hele mooi polder waar allerlei beestjes en biodiversiteit zit en daar willen ze nu ineens van die vieze PFAS in laten lopen. Daar zijn we het dus niet mee eens!," laat Mascha Boone, een van de demonstranten, weten. "Er moet eerst onderzoek komen. En het liefst helemaal niet ontpolderen, dan maar ergens anders."

Mascha Boone (rechts) demonstreert tegen PFAS-vervuild water in de Hedwigepolder

Medestander Bill Stegers was het al niet eens met het oorspronkelijke ontpolderplan. "Maar nu met dit er nog eens bovenop. Dan zou je toch verwachten dat er ergens een belletje gaat rinkelen bij degene die erover gaan. Maar die blijken niet te willen luisteren. Dan moeten we met zijn allen maar massa creëren en onze stem laten horen."

SP-Statenlid Ger van Unen nam het initiatief voor de demonstratie. Zij was blij met de opkomst en heeft alle hoop gevestigd op een motie die de Tweede Kamer aanstaande dinsdag bespreekt. De hoop is, dat als die motie wordt aangenomen, het ontpolderen wordt uitgesteld totdat alle lopende onderzoeken naar PFAS, ook het bevolkingsonderzoek, zijn afgerond. "Stop nu, even op plaats rust. Kijken of we die Schelde weer zo snel mogelijk schoon kunnen krijgen. En dan praten we weer verder."

Bill Stegers vindt het belangrijk om zijn mening te laten horen tijdens de demonstratie

Deel artikel: